Kirje 1913-3-5, Nivala

R.K! ”Oletpa sinä nyt melko paha, kun et ollenkaan kirjoita, vaikka näenhän hengessäni, että rupesit tarmokkaasti muihin hommiin, ajatellen, ettei nyt olekaan niin tärkeä kotiin kirjoittaa, niin kuin se totta onkin, vaan sittenkin tuntuu ikävältä. Näin Liitosta, että olit siihen kirjoittanut pitkästi.Hautakankaan Janne kävi täällä ja hän käski kysyä, saapiko hän ruveta salvamaan niitä latoja, joista olette puhuneet vai joko olet muille luvannut. 4 p s Sika antoi 9 porsasta, joita 6 on narttua ja kolme vain urosta.
Emo hoitaa hyvin porsaansa, kun sillä on niin lämmin ja hyvä olla. Eiköhän porsaita saa antaa kahden viikon kuluttua ja emo pannaan kolmen viikon kuluttua karjun kanssa. Kaniineja hävitetään huomenna, sillä niitä on jo liika paljon ja uusia tulee. Kaksi dritteliä vietiin osuuskauppaan. Rahkoliinilla on aikomus ostaa Kallion kauppa Sievistä. Saa nähdä tuleeko siitä valmista.
Täällä kävi henkivakuutusasiamiehet. Sampan saivat 1000 mk vakuuttamaan, Olgan 500 mk. Sanoin Sampalle heti vieraitten kuullen, että suuresti pitää Sampan muuttua voidakseen tuo säästää, sillä vaatetta ei ole ja nytkin jo puoli palkkaa on tälle vuodelle otettu. Samppa sanoi, että hän koettaa ruveta säästämään. Koettihan ne sitten sanoa, että jos puoli puotettaisiin pois, mutta Samppa sanoi rennosti, että jos mies ei sitä jaksa ei sitten vähempääkään. Uskon, että siitä ei tule mitään. Nyt hänkin on ruvennut ämpäriä tekemään, kun minä toisille vähän maksoin, vaan eipä se ollutkaan oikein onnistunut, koska enon pitää auttaa. Eikö se ole somasta palkkapaimenen työtä, sillä kun ei omaksi hyödykseen passaa opetella, jos vain ei siitä saa eri palkintoa ja kun aikaa on niin kovin runsaasti. Olemme kaikin terveenä. Pääset kai sinä pääsiäiseksi käymään. Vaikka enhän toki vaadi, jos et tunnu pääsevän. Lämpöisin tervehdyksin Omasi”