Kirje 1913-3-9, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi. Etköhän sinä laskiessasi kirjeitten suhteen erehtynyt, vaan nyt olen tyytyväinen eikä taas välitetä enempää. Toinenkin sika porsi perjantai-illalla myöhällä. Se lammas navetassa oleva pikku emo antoi ainoastaan 5 porsasta ja yksi oli niin tavattoman pieni ja omituinen. Sen selässä ja niskalla nahan alla oli niin kuin vettä, jos porsaan pani istuvaan asentoon, juoksi kaikki se neste selkään ja jos taas pani päälleen niin meni vesi niskaan muodostaen suuren kupan, joka näkyi läpi. Ensin oli se heikko vaan hyvä syömään, joten se virkistyi oikein hyvin. Nyt oli emo pannut maate sen päälle ja neljä porsasta on oikein riskiä ja emo hoitaa ne itse, vaan on huono syömään, joten olen ollut levoton sen suhteen. Käytän ulkona ja kävelytän, sillä kun se on saanut olla niin kylmässä. Hoidan sitä nyt itse, että näen miten kaikki menee.Kiitos sinulle siitä, että niin johdit, että kävin siellä virkistysmatkoilla. On niin mukava, kun ei väsytä eikä vaivaa mikään. Voin niin reippaasti kaikki kantaa, kun näkee vähän muutakin. Kyllä se reipastuttaa ja antaa halua täyttää tehtävänsä. Enpä ole sitten, kun tulin yhtään yötä nukkunut, etten olisi sinun turkki päällä käynyt navetalla ja toisina öinä kahdestikin miltä milloinkin on näyttänyt. On yön hiljaisuudessa niin hyvä yksin kulkea ja miettiä Jumalan viisasta järjestelyä, kun kaikki on niin rauhasta, niin kuin kaikki olisi kuollutta. Ilmakin on puhdasta, jota yöllä saa keuhkoihinsa vetää ja kaikki on niin somasta.
Kuulehan kun minua käytiin pyytämässä Ervastille pikku tytön ristiäisiin tänään klo 5. Mistä tämä johtuu. En tiedä. Oli se minusta niin kumma. Ja postin Maikki ei luvannut minun olla sieltä poissa. Selitti, että se on perhejuhla ja kunnianosoitus sille, joka sinne syrjästä kutsutaan. Sitä ei saa ylenkatsoa. Siis menen sinne.
Maanantaina. Olin Ervastilla. Tyttö sai nimekseen Airi Annaliisa. Lauantaina nouti Laakson sen lintuparin ja pyhänä kuoli se kultainen laulaja. Sydäntä särkevä suru oli lapsilla ja sai se kyyneleet minullekin. Lämpöinen tervehdys omaltasi”