Kirje 1913-4-13, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi. Tulin juuri lauluharjoituksista. Voi, voi kun se on sekavaa. On siellä Koskinenkin huutamassa. Wanamo puistaa päätään. Olemme kuin mettisparvi ilman sointua.Alhovaara käski sanoa sinulle semmoisia terveisiä, että Suven veli ei ole vastannut heidän kirjeeseensä, joten ei voi nyt jatkaa tätä neuvottelua, vaan täytyy rauhallisena odottaa. Neiti Suvella ei ole lauluääntä, joten häntä en nähnyt, vaan Mari sanoi, että häntä niin harmittaa veljensä puhumattomuus.
Olimme Iisakin kanssa Lätäkön huutokaupassa. Siellä ensin tehtiin muutamia kysymyksiä Sinun valtaasi koskevaa. Sanoin, että kauppa on avonainen siksi, kun sen itse päätät, sillä sinä et ota torpparia summassa, vaan pitää olla mieskohtaista tuntemusta ja sen tuntuivat hyvin ymmärtävän. Näistä kauppa-asioista aikoi Iisakki kirjoittaa, joten en puhu pitemmälle. Täällä onkin nyt uusi talvi. Toisin paikoin on kinoksiakin tiellä. Kyllä nyt saadaan ajoja supistumaankin, jos vain pysyy niin kylmänä kuin nyt on. Pentti haudataan keskiviikkona Leppälän taka. Nyt on pankkipäivä ja isännistön kokous ja sitten on se Ervastin lahjanosto neuvottelu. Kokoukset ovat Heikkilässä. En ole pannut vielä siihen Ervastin listalle. Tuumimme emännän kanssa siitä, minkä verran panemme.
Maanantaiaamu. Ilma on kylmä, lunta sataa on niin talven näköistä, mihin lie linnut joutuneet. Nekin ennättivät tulla. Ei Niemelä ole puhunut mitään Aiturista, vaikka sanoin, että saa sen siihen hintaan jos haluaa. Minä silloin sanoin sille pojalle, että sinä mietit semmoista kauppaa, että sais nahkan itselle ja sen vuoksi kiellät sitä myymästä. Tänään alkaa osuuskaupassa inventaario. Juhola tulee tänne ja Jenny aikoi ottaa hänet ruokamieheksi.
Kaino tepastelee lattialla ja sanoo äiti kirjoittaa ja Kaino menee isän viereen. Minäkin tulisin isän viereen. Olemme kaikin terveinä. Kalervo vain on semmoisena kärynä, joten häntä vielä vaivannee heikkous. Miehet ovat näppäränä, kun näkevät, että olen sinulle pakisemassa. Lauantainakin olivat klo 6 menossa Takanevalle. Lopetan. Voitilejä en ole vielä osuuskaupasta saanut. 200 antoi Rahkoliini, joten tulen toimeen. Lapset huutavat pukemaan, joten jätän isän lämpöisillä hyvästeillä”