Kirje 1913-4-17, Nivala

R.K! Kiitos kirjeestäsi. Söderlund ei tule syytä en tiedä. Taas on vapaus ennallaan. Oli hyvä, että noin meni. Hevosta ei tule nyt, sillä siitä saavat 450 mk Miinan veljeltä. Kankaan Jaakko lähetti 500 mk. En uskaltanut panna sitä pankkiin, kun en tiedä mielipidettäsi, En saanut tätä eilen kirjoitetuksi, kun päivä meni hautajaishommissa, joten lapset kaipasivat äitiä, niin etten illalla voinut mitenkään kirjoittaa.Hautajaisissa oli oikein paljon väkeä, murtunut isä ja äiti. Rovasti piti puheen koululla ja veli Eemeli luki oikein sievän runon. Seppeleitä laskettiin 6 haudalle. Wilkunan Aaku puhui ja aloitti virren. Hän tietysti arveli, ettei niillä tunteilla saa lähteä haudalta, joita meidän köörilaulu vaikutti. No niin kaikesta huolimatta jäi Pentti kukkien alle nukkumaan, jospa sielu olisi löytänyt levon Jumalassa.
Sitä lahjarahaa Ervastille tuli 200 mk. Aikoivat ostaa sillä ruokasalin kaapin ja pöydän. Me Heikkilästä panimmekin 8 mk. Minusta tuntuu, että olisit käskenyt panna enempi. Pyhänä kello 4jpp. alkaa kansakoululla illanvietto. Listat ovat keräämässä jäseniä sinne. Ervastit tulevat meille vieraaksi ja silloin annetaan tuo lahja.
Olemme hautajaislaulujen keralla opetelleet muutamia lauluja tätäkin tilaisuutta varten. Minulla on niin paha olla, kun aina tulen olemaan niin paljon pois kotoa. Se tuntuu elämä niin hajanaiselta. Vaan pääsenhän taas rauhaan kun nämä menevät ohi. Nyt se Willen Anna lähtee ja Iisakki menee lyömään lautoja ikkunoihin ja tuopi sieltä sängyn, jonka minä huusin. Woi polosta sitä Annaa. Oikein kävi sääliksi, kun se niin vähän huomaa. Tammalan perille on jo lanta saatu vedetyksi ja näyttikin menneen melko visuun navettatunkio. Onkin kylmännyt, joten ruvetaan ajamaan sitä heinäsuovaa Hakalasta Korpihaan kautta. Ei kesä tullutkaan, niin kuin luultiin. Päivisin kyllä sulaa, vaan öisin on pakkanen. Olemme kaikin terveenä. Ainoa, joka meiltä puuttuu on isä, jota odottavat omasi. Ei emäntä lähtenyt haudalle, sillä hänelle ei tullut eri kutsua.”