Kirje 1913-4-2, Nivala

Kaivattu isä! Kiitos kirjeestäsi! Kyllä se Antti kiitti niin sen Neerin työn ja sanoi kaiken hänen kuullen ja sanoi, ettei hän tahdo liikaa palkkaa. Ja kun hän lähti, niin hän käski hänelle ilmoittaa kortilla, mitä olet sanonut palkasta ja muusta. En minä ole mitään ilmoittanut. Sanonko minä päätöksesi? Täällä on ollut jo kaksi yötä kylmäämättä. Lumi sulaa joutuin, kun aurinko paistaa. Eihän Antti ole tuonut niitä hirsiä kotiin, enkä ole häntä sitten nähnytkään, että olisin kysynyt. Ja kyllähän meidän hevoset eivät taida joutua niitä hakemaan.Tiistaina Samppa ja Iisakki kävivät noutamassa sen Hakulan Joonaan salvaaman ladon ja tänään sen Aksilan Pekan ladon he kävivät siirtämässä. Huomenna menevät joelle siirtämään latoa ja pitää kait se nostaakin. Muistelen niin kuulleeni. Wesi täällä on jo hätyyttänyt Joosepin aittaa, vaan kun takapuolelle luotiin vedelle väylä, niin alkoi heti vähetä vesi lattialta.. Perunakuopan ovi kanssa vapautettiin lumesta ja senkin ovella oli jo vettä. Sisälle kuoppaan ei ole vielä katsottu.
Niin se torpan homma. Eemelille kun siitä puhuin, niin hän vaatii meidän puolesta laillista valtuutettua arviomiestä ja sinulta nyt odotamme valtakirjaa, jonka tietysti saamme pyhäkirjeen mukana. Ei minusta ole mukava, että ottaisimme sen torpan, vaan sehän on siinä miten menee.
Osuuskaupassa oli se öljy maksettu, vaan ei sitä meidän kirjoissa ole ja Rahkoliini maksoi tästä drittelistä 2.70 mk/kg. Maksoin ne kaurat ja vasikan nahoista sain 5:90 mk kappaleelta. Sieltä Ylikankaalta Erkki, Eeva ja Antti ovat vaatineet palkankorotusta tai ovat 14 vrk kuluttua vapaat ja johtokunta ei ole nostanut palkkaa. Siis koko henkilökuntako tulee uusi. Eiköhän se ole väärin Antillekin tehdä noin. Teinhän niin kuin käskit ja puhuin emännälle siitä vasikasta ja niin kuin arvasin, oli se väärin. Asia oli niin, että emäntä alkoi puhua, kun vasikoita on niin paljon. Niitä pitäisi vähän järjestää. Sanoin siihen, että annetaan nyt Kivimäelle se vasikka. Hän ei sanonut siihen mitään. Sanoin vielä, eikös se Kyösti sanonut, että annetaan se. Siihen hän sanoi hyvin äkäisesti, tuntuihan tuo sinne päin suunnitelleen. Emme puhuneet enempää. Kadun, kun mainitsin mitään emännälle ja itselleni harmiksi. Hän on hyvin usein kiusaantuneella päällä, vaan ei se ihme ja johtuu hänen kipeistä jaloista. Saa nähdä mitä emäntä tuumaa, kun Jennillä on aivan tuore puu ja kun hän sen kuulee. Olemme lähettäneet hänelle vasikan lihaa. Hän hyvin usein puhuu mitä Jenniltä puuttuu.
Tänne on kuulunut semmoisia huhuja, että Haikolan asiat ovat konkurssiin päin. Kalervo oli vähän huonosti voipa, sillä hampaat olivat kipeät, että aivan oli äänessä koko yön ja aamupuolella rupesi ajettumaan, nyt poski on kovin leviä, joten olen jo levoton vaan ehkäpä se menee pian ohi. On hän nytkin vähän väliä herännyt ja valittanut. Laakson Pentti meni Ouluun korvansa takia ja päässä on märkä ja märkä oli ollut syvällä ja on hän nyt hyvin heikko. Sanoivat Ainon lähteneen aamulla katsomaan. Lääkärit ovat epätietoisia parantumisesta.
Kainolle ostin osuuskaupasta uudet kengät. Mitenkähän noitten toisten lasten kenkien kanssa on. Wieno ei tarvitse eikä Kerttukaan, vaan nuo poikaset. Weikko se koitti tänä päivänä uidakin. Heillä kun on aittojen takana leikkipaikka ja sieltä on lumi sulanut ja ojaankin jään päälle on tullut vettä, vaan on vielä korkeat lumikinokset kahta puolta sitä ojaa. Weikko tuli kysymään, saako hän opetella ojassa uimaan, että kesällä osaa. Sanoin vain, ettei vielä tarvitse opetella ja hän oli mennyt ja riisunut alasti ja laskeutunut alasti hangelta veteen, vaan ei ollut kauan ollut, seisonut vähän ja sanonut, se oli turha yritys. Lämpöinen tervehdys omaltasi”