Kirje 1913-4-3, Helsinki

Helsinki 3 ja 4p/4 13 R.K. ”Aloitan tämä kirjeen torstaina, koska on vähän aikaa, koska on yksi asia, josta voin puhua ennen kuin saan kirjeesi, jota varmuudella odotan. Minulle kirjoitti Maria Alhovaara, joka tiedusteli harjoittelijaksi työtoverinsa neiti Suven veljeä, joka on ollut lyseossa tähän saakka. En tiedä millaisesta kodista hän on ja onko hän tehnyt päivätyötä koskaan, vaan aivan mahdottomaksi en hänen ottamistaan sanonut. Jos hän luulee voivansa tyytyä talon tapoihin. Yhtenä ehtona on myös jos sinä suostut. Luulen tulevan Marian ja neiti Suven pyhänä luoksesi, ellei mennyt halut, kun sai kirjeeni. Tuumi nyt vieraiden kanssa ja sano millainen ruokajärjestys meillä on kesäaikana. Jos heillä on kirjeeni mukana, niin käske se lukea, että voit arvostella asiaa. Jos hän ei koskaan ole tehnyt työtä, niin lienee se mahdoton askel hänelle, vaan jos on johonkin tottunut ja asiasta innostunut, niin eihän saisi tulta sammuttaa. Kirjoita tästä jos käyvät.Wai on siellä Weikko yrittänyt uida. Sanomatta tiedän sinun häntä sen jälkeen neuvoneen. Laita nyt niille pojille kengät. Kenties olisi paras suutari Erkillä teettää antura saappaat. Parasta lienee, että hän tekee omista nahoistaan, kun en ole antamassa. Jos Evellä on huonot kengät, niin osta valmiit, ellei tule toimeen niin kauan, kun tulen. Mitä siihen sahauttamiseen tulee, niin nekin 10 puuta saa viedä sinne sahalle, jos keli tekee kiusaa. Ne saa sahata 10 tuuman vahvuisiksi ja 6 levyisiksi laudoiksi.
Käske Neeriä kirjeellä luoksesi. Sano mitä olen sanonut ja lisää siihen 2 mk näiden lisäpuiden vuoksi. Anna 15 mk ja sano, että minä annan 20 mk, kun käyn katsomassa, jos työ on hyvin tehty. Wiipyipä ne ladon siirrot liika myöhäseen, joten ojat tekevät kiusaa. Nyt se lie kumminkin tapahtunut. Heiniäkään ei lie kaikkia keretty ajaa, vaan jäihän niitä osa semmoiselle paikalle, että saa kärrylläkin. Wai vielä siellä on kolmaskin porsas. En muistanut sanoa, että anna se kenelle tahdot. Parasta lienee antaa Knektille tai Löytynojalle.
Mitä siihen torpan arvioimiseen tulee, niin sehän tulee kysymykseen vain, jos lähto todella tulee. Ei ole sanottu ollenkaan, jos otan sitä arviosummasta, jos siitä joku kunnollinen mies antaa sen. Olen haluton sen lunastamaan, vaikka luonnollisesti teen sen ennen kuin sopimattoman vuokralaisen otan. Woihan pistää velkakirjan, jos sitä tarvitaan. Kyllä minä uskon sen tehtävän Iisakille. Kirjoita nyt ahkeraan, sillä se pitää aina lähempänä asioita.
Yhä kuljen vielä pankissa ja kestää vielä viikon. Illat ja öitäkin puolille olen ollut valiokunnassa ja eduskunnassa, sillä yritä täyttää kaiken niin hyvin kuin voin. Sano Eemelille, että kuuluttaa toukokuun alkuun valtuuston kokouksen ja panee yhdeksi asiaksi sen opettajattaren palkkajutun. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”