Kirje 1914-2-10, Helsinki

R.K Kiitos kirjeestäsi. En tosin pitkää kirjettä saa sinulle, vaan kirjoitan kumminkin, että saisin toisen tällä viikolla. Täällä sataa vettä alituisesti. Merenkulku on täydessä vauhdissa ja lainehtii melkein rantoja myöten vapaana. Suuri on ilman muutos, vaan terveenä olen ollut. Hyvin olet taas isännöinyt. Sanoin Timolle, että hän saa sinulta rahaa, vaan oikein teit, kun et antanut kuin 20 mk. Hirren hakkuu tekee 30 mk ja minä annoin 10 mk. Tämän lisäksi saat antaa 1 mk päivää kohti palkkaa, jos on työssä, vaan hänellä on siksi jo velkaa, etten pitäisi suotavana uutta velkaantumista. Pane ylös työt ja otot.Pönkäytä sitä seinän alustaa ja lattian niskaa sen uuden kaapin kohdalta. Täytyy ensin panna hirren kappale pönkän alle. Hannan kotona käynti saisi vieläkin viipyä. Tuumi Iisakin kanssa otatteko Timon ensi viikoksi. Olisihan siinä juurakon särkemistä. Myöskin täytyy ajaa kotisarkaan pärepuita. Ne olisi parempi yläkuuhun hakata, vaan ei se liene niin ranttua ole sydäntalvella, vaikka hakkaa alakuuhunkin. Woi myös menetellä niin, että ajaisi viikon karia ja sitten hakkaisi. Minä kirjoitan tästä tarkemmin ensi kirjeessäni. Samoin määräilen silloin Ransulle latoja ym.
Helsingin Sanomista saat lukea lausuntoni kirjeeni jatkoksi. Sinne Jyrkän myllylle on käyttöpalkkoja maksamatta. Anna Iisakille ja Ransulle rahaa, kun hajetaan pois. Jos eläimille tarvitaan, niin noutaa vielä Mehtälästä, kun siellä on vuotava laari. Kysy vieläkö siinä pitkässä laarissa on. Kirjoita nyt minulle jokukaan sana taas perjantaipostiin. On toinen huoli pois, kun saa kotoa kirjeen. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”
— ”Sinä niin kirjoitat, ettemme mitään aikaan saa. Saammehan me, kun yhdessä yritämme. — Meille ei jäisi velkaa, kun Kotilalle 8000mk, Kalajoen pankkiin 2000 mk, Matti Haapalalle 1500 mk, Ylikankaalle 700 mk, Juho Haapalalle 700 mk=12,900 mk. Arvaat, että minä leikittelisin tämän vähyydestä sinulle.” —