Kirje 1914-2-15, Nivala

Rakas Kyösti! ”Kiitos kirjeestäsi, jossa oli vähän somaita vaatimuksia. Timo ja Samppa saivat hirret kootuksi ja pari päivää vielä menee ennen kuin tulevat kotiin vedetyksi. Otin Timon laittamaan tuota jäähuonetta ja juurakoita särkemään. On oikein mukava, kun miehet lähtevät reippaasti kartanosta ainakin, kun minä olen näkyvissä. Tämä isännöiminen on sekavaa sen vuoksi, kun heitä on kaksi ja Iisakki näyttää olevan syrjässä ja taas Ransu ei tiedä asioista niin kuin Iisakki, joka on niin kauan ollut talossa. Tämä on minullekin epävakaata ja tekee ristiriitaa, sillä Iisakin koti on muualla ja hän on vapaa-aikoina siellä ja usein silloinkin tarvitsisin jonkun kanssa keskustella asioista. Niin tulee hänen oppia, vaan luulen hänen oppivan vähitellen.Heiniä on viety uudelle riihelle ja Muhjalaankin kolme häkkiä, joten niitä on kassassakin. Jannelle hän sanoi eilen antavansa häkin heiniä Takanevalta. Oletko Sinä hänelle luvannut? Kirjoita vain Ransulle töistä, sillä kyllä meidän täytyy ruveta häntä koulaamaan, ei Iisakki kuulu enää niin meille.
Nyt rupean muusta kertomaan. Kurkkumätää on jo Lanterilla, Aliisin sisaressa ja meille huomenna tullee pankille jos minkälaista ukkoa. Täytyy lysoolia ruiskuttaa lattioille, sillä sitä tautia ei uskota niin tarttuvaksi, joten niistäkin taloista, joissa on kurkkumätää, tulee ukkoja tänne. Olin tänään kirkossa ja niin mielelläni tekisin selkoa rovastin saarnasta sinulle, vaan en viitsi kirjeessä. Kerron sitten, kun tulet kotiin. Kyllä se oli somaa. Siellä kuulutettiin Möykkylän Mikko ja koulun Emma. Eikös se ole kumma tuo maailman meno. Noinko pian saattaa toisen kanssa yhteiselämään ruveta ja niin onnelliset heidän sanottiin olevan Hilman kanssa, vaan onko kaikki haihtuvaa ja kaikkiko niin pian unehtuu, vaan onhan tuo täti hoitamassa niitä pienokaisia. Raatarin emäntä on vielä heikko. Yli 40 astetta on kuumetta. Hyvin suuria toiveita ei ole elämästä.
Meidän lapset ovat terveitä. Käytiin illalla saunassa. Järjestin niin, että Iida kantoi ja minä pesin ja Aliisi puki. Kyllä tämä elämä tasaantuu, kun vähän aikaa kuluu, joten ei se minua rasita. Rahaa on, ei tarvitse sieltä laittaa, sillä kaksi dritteliä on viety sitten kun lähdit. Meinaan maksaa kunnan veronkin. Ensimmäinen kanto on 26 p tk. Lämpöisin tervehdyksin Omasi”