Kirje 1914-2-18, Helsinki

”Kiitos taas kirjeestäsi Wai on siellä isän pieni sirkula kipeänä. Kumpahan vain ei olisi umpisuoli, joka tuottaa hänelle tuskia. Siellä minun pöytälaatikossani on jääpussi. Toivon kumminkin, että lääkäri saa selvän asiasta ja voi myös kultamme pelastaa. Ota heti apua sinne, sillä näyttää, ettet ole totellut kirjettäni.Wai jo siellä Toivon ja Oskarin miehuus pettää. Jos he sen kautta aikovat puristaa sinulta rahoja, niin älä anna. Menkööt ennemmin, jos ei ole miehuutta. Sano kumminkin, etteivät he Nivalassa työtä saa, sillä me vaadimme edesvastuuta sekä heille että työhön ottajalle. Jos menevät niin ilmoita heti minulle, ovatko päässet työhön muualle, että tiedän täältä kirjoittaa sellaiselle isännälle. Jos Timo on yhtenä syynä lähtöön, niin pane pois ja sano, että hän yhdessä saarnaa heille huonoa käsitystä velvollisuuksista. Hyvinhän aina olet tämmöisissä rettelöissä toiminut. Toivon sinun nytkin selviytyvän, niin ikäviä kun ne onkin. Ota Iisakin Toivo yhdeksi ja karikololle voisi ottaa Wiitakangas Antin, jos lisää tarvitaan. Tämä siinä tapauksessa jos Toivo, Oskari ja Timo tulee pois. Sano heille, kun he miehinä kehtaa naisten kanssa rettelöidä, kun sinulla on isännyys ja emännyys ja sairas vielä. Toivolle ei tietysti makseta miesten palkkaa. Siitä sovimme kyllä Iisakin kanssa. Jos sinulla on siellä ylipääsemättömiä huolia, niin tulen kotiin käymään.
Maaliskuun 16 pv alkaa pankin tarkastus. Minä käyn sitä ennen, jos vaadit. Olen sitä jo ajatellut. Ensi pyhän aikaan en tosin pääsisi, vaan sitten seuraavana jos tarpeelliseksi näet. Tulen kuukauden janassa, jos vain pidät tarpeellisena. Ei syyt tarvitse olla ylitsepääsemättömät, vaikka se sana sattui tulemaan ensin.
Kyllä minä olin luvannut Jannelle häkin heiniä, joten se ei ole ulkopuolella määräysteni. Muille en muista luvanneeni. Tottapa latvat on karsittu ja vedetty kotiin. Karsiminen kuului Timon urakkaan. Kun latvoja tulee paljon, niin saamme niistä myös aidaksia, ettei sitä varten tarvitse hakata. Jos Timon panet pois, niin lupaa hakata sen 10 syltää halkoja sellaisille paikoille, johon minä olen käskenyt puita leimatessa. Tämä siltä varalta, jos sovinnossa sen panet pois. Jos taas tulet siihen pakotetuksi, niin tuskin tarvitsee meidän huolehtia hänen työstä. Onko Ryönän kujan varrelta noudettu ne lastut. Luultavasti teiltä loppuu tai on jo loppunut kuivemmat juurakot. Ne lastut mahtavat olla kuivia, kun olivat koko kesän läjässä. Myllyn edestä ne sydänpuut pitäisi myös ajaa kotiin. Niitä on kai myllyssä niin paljon kuin tarvitaan. Sen jääkirnun päällekin olisi pitänyt ajaa kiviä. Järven takaa olen ostanut kivejä ja maksanut 25 mk, vaan niitä kai emme nyt aja ollenkaan. Pääasia on, että saamme navettaa varten kyllin tavaraa. En luulekaan enää muuta puuttuvan kuin pärepuita. Niitä on vähän, vaikka ajaakin ne jotka ostin kruunun metsästä. Kirjoitan teille vielä sunnuntaikirjeen. Ellen tule kuun janassa kotiin, niin lähetän rahaa, että saat maksaa torppari Heikin kuitiksi. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi ”