Kirje 1914-2-20, Helsinki

R.K. ja pienet sirkulat. ”Kiitos taaskin kirjeestäsi. Illalla tai ainakin tänään olet saanut kirjeeni. Yhdessä suhteessa mietin toimintaasi, kun et ole ottanut sinne apua, vaan muuten säälien kiitän kaikesta. Tuntuu taas niin pahalta, kun saat kaiken yksin kantaa. Tulen käymään ensi viikolla kotona, vaan odotan kumminkin vielä kirjettäsi ja ilmoitan sitten vähän ennen tuloani, jotta tiedät lähettää hevosen asemalle.Jos Samppa tarvitsee ennen tuloani kengät, niin siellä vintillä on oikein vankkoja emiä ja kaudutkin?, vaan varret täytyy ostaa. Anna sille vaikka 6 markkaa varren ostoon. Muille laitan, kun tulen. Timon suhteen teit oikein, olisit sanonut vielä syynkin, vaan eihän sinulta voi sitä vaatia kouhon miehen edessä.
Heinän ostajille saat sanoa, että heiniä myydään 5 penniä kilo niityllä, karjaladossa 5 1/2 penniä. Halvemmalla ei anneta kenellekään. Se on niin halpa hinta, ettei haluttaisi sitäkään tehdä, vaan tarvitsee ottaa huomioon ajan hinnat, kun kotoa saa myydä. Kaski Lauria ei oteta. Se juopottelee, kun en ole siellä. Jos Hannulan Eero on tullut, niin antaa hänen olla kololla ja Samppa tai Iisakki ajaa hevosta. Mieluummin Iisakki hevosien kanssa. Jos pojat palaavat niin ota takaisin, jos lupaavat olla siivolla ja ahkeria. Sano myös, jos näkyy, etten salli heidän Nivalassa työtä tekevän, joten jätkän passi tai passittomuus on edessä. Sano myös Eemelille, ettei anna passia. En välitä heistä mitään, vaan tahtoohan siinä talokin tahraantua, kun ne lurjukset lähtee. Kyllä he Junttikankaalle kulkeutuvat, ja silti pitäisi saada sinne sana, ettei kukaan ottaisi työhön. Älä anna tämän painostaa itseäsi raskaissa huolissasi.
Lähtisin nyt heti kotiin vaan en pääse aivan heti. Ja sitten pienet nupukkamme. Wai sen Kaino rukan käsi meni toisen kerran sijoiltaan pois. Kertun terttu lienee parannut, koskei kurkkumätä ole häneen iskenyt. Wieno rukan täytyy olla myös varovainen, ettei kuume uusisi. Weikko lienee siellä ainoa terve, kun isän pojallakin on hampaat kipeänä. Ole nyt Weikko toisien luona leikkimässä ja kaitsemassa äitille avuksi. Isän on täällä hyvä olla, kun olette tottelevaisia ja kilttejä. Älkää rasittako äitiä vaatimuksillanne vaan auttakaa toisianne isommat pienempiä. Kirjoittakaa nyt heti, mitä te odotatte isän teille tuovan. Isä asuu täällä suuressa kivitalossa niin korkealla, että on 120 semmoista pykälää, kun portaan rappusissa on. Äiti kertoo teille, minkälaisia ne näin suuret talot ovat. Isä tulee pieniä nupukoitaan pian katsomaan. Menkää nyt sanomaan tätille terveisiä. Suljen teidät kaikki sieluni silmillä syliini äidin ja lapset. Nuku rauhassa saunatunnelmissa tai jos aamulla tämän saat, niin toivon levon ja rauhan tunnelmaa sunnuntaiksi ja aina. Jääkää hyvästi Isä.”