Kirje 1914-3-20, Helsinki

R.K. Kiitos kirjeestäsi. Kyllä se oli hyvä, kun maksoit vähän ennen määrää Kotilalle, koska he antaa 80 mk vuodessa alennusta. Jos et saa 30 päiväksi riittävästi kokoon, niin lainaa Eemeliltä muutamaksi päiväksi ja tällä myötäseuraavalla laskullakin saat periä 40.79 p kuten laskun taka on merkitty. Huhtikuun alussa voin minä lähettää, kun saan palkkani. Kyllä Ruiskun Erkille saisi myydä Ryönästä heiniä vaan yhdenkään ladon hintaa en voi täältä arvioida. Antaa Iisakin arvioida, kun menevät Erkin kanssa yhdessä. Niissä ladoissa on kahden vuoden heinät, joten on ne peräti lujaan laskeuneet. Hinnan saa arvioida noin 10 mk ristisyltä heiniä, jolloin ei tule 10 mk häkki. Sopikoon siis yhden. Se ei kauas nakkaa, jos vähän menisi syrjäänkin. Sano tämä laskuperusteeni Iisakille ja käske vaan arvioida silmällä niin kyllä siitä hyvä tulee. Niitä Ryönän heiniä pitää myös ajaa kotiin nuorille ja lampaille, ettei jää sinne kolmanneksi vuodeksi. Myöskin voi olkien asemasta antaa lehmillekin. Ryönästä saa myös antaa 10 markalla häkin häkkikaupalla, jos on ostavaa vaan nurmet punnitaan.Sillä Ristin Matilla on oikein riski poika. Koeta ottaa ensin työhön niin näet millainen se on. Jos se on poikanen kovin niin älä ota. Onko se Hautakankaan Toivo. Sille saa luvata 125 mk, vaan ei mitään vuosivärkkiä. Siinä lannan ajossa pitää olla ainakin yhden tunkiolla irti ottamassa. Kun on niin pitkä matka niin voisi 2 miestä pitää aina kolme hevosta, niin saisi useampi ottaa irti. Tästä puhelet noin neuvottelemalla. —
Iisakki ja Toivo (Ahti, Ukko, Huilu)
Samppa ja Kusti (Apu, Louhi, Riski)
Jos sen näin järjestäisi, saisi Ruhkala ja Matti olla tunkiolla. Näin olisi aina kuormat irti otettuna. Mitä siihen saven ajoon tulee, niin se täytyy saada loppuun. Minä pelkään, ettei veden vuoksi keskeltä nevaa saa enää savea, vaan se pitää ajaa sieltä tuvan edestä sen kolon laidasta, josta juotetaan hevosia. Täytyy maksaa 3 penniä enempi kuormasta, jos sieltä ajavat, ettei jää niin vähää kesken. Pääasia on, että se tulee ajetuksi ottakoot, mistä parhaaksi näkevät kunhan eivät keskisaralta ota. Nyt on niin kevät, että keskeytymättä täytyy niiden ajaa. Laita nyt nämä terveiset niille heti. Sitten, kun saa ajetuksi täytyy Jannen tulla veistämään hirsiä. Annan sitten tähän ohjeet.
Käske nyt lapsienkin kirjoittaa minulle. On niin mukava, kun ne julistaa itse. Kortit jokaiselle lie saapuneet. Mitenkäs siellä jaksaa emäntätäti? Onko Anttuunasta kuulunut mitään?. Terve olen ollut ja käyn joka päivä 4 1/2 tuntia tarkastamassa pankkia. Rahoja poltetaan parhaillaan. No peri nyt Eemeliltä 40,79 p köyhän kassasi vahvikkeeksi. En pane nyt enempi paperia mukaan, kun on tuo lasku enkä muista enää mitään tärkeää. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi Lauantaitervehdys saunatunnelmineen vaan enempää et nyt saa”