Kirje 1914-3-25, Nivala

R.K! On niin kaunis ilma, kun aurinkokin näkyy. Se onkin ollut monta viikkoa meiltä piilossa, vaan kun ulos menee, niin ei tunnukaan niin mukavalta, sillä kylmä tuuli puhaltaa.Heinänostajien on täytynyt jo meillekin pysähtyä, sillä sanovat, ettei muualta enää saa. Kolme häkkiä on Iisakki käynyt punnitsemassa ja haapavetiset olivat aikoneet vielä lisän kanssa tulla. Vaan muissa Korpihaan ladoissa ei olekaan semmoisia heiniä, joita voisi punnitsemalla myydä, sillä niissä on sänkiä seassa ja suovia ei sovi muutamalle häkille aloittaa ja Takanevalle menoakin tuumasimme siirtää ja näin ollen ei ole muuta edessä kuin Joelta tuodut nurmet, joita olemme päättäneet antaa, jos vain yksin häkin hakijoita on. Se Myllykankaalta tullut lautakattoinen lato, josta hän hakee 8 isoa häkkiä ja Ransu sanoo, että siellä on vielä paljon heiniä.
Lannan ajoa sitä on vielä, kun Ruhkala ei kahtena päivänä tullut, niin Iisakki on järjestänyt niin, ettei tunkiomiestä ole ollenkaan, vaan kukin luopi kuorman itselleen ja niin on 6 hevosta liikkeessä. Tämmöinen järjestely on minusta niin sopimatonta, kun kesälläkin pidetään luomamiestä ja on ne nyt paremmin irtiotettavissa kuin kesällä. Koetin selittää Iisakille, miten Sinun mielestä se paremmin sopisi, vaan ei hän tainnut siitä välittää, kun näin järjesti. En saattanut Iisakille sanoa suoraan, ihmettelin vain hänelle sitä järjestystä.
Pitääkö minun vielä pitää tuota Wiitakangas Anttia, vaikka on Ruhkalakin, joten miehiä tulee, eno kymmenes, jos Jannekin tulee, niin on noita miehiä niin paljon, vaan on hevosiakin niin paljon. Ransu ja Matti ovat ajaneet heiniä kolmella hevosella. Siitä asti on Matti ollut toverina, kun Hilkka tuli kolmanneksi. Saven ajajat ottavat savea saman kolon laidasta, josta ovat vetäneetkin. Olen hiukan mieleltäni väsynyt, joten ei lapset nyt kirjoita.
Maanantaiaamuna. Ilma on kuulakan kirkas, sillä nyt on pakkanen. Kysymyksemme on, mihin vedetään kolmas lato Sikosesta, sillä ennen kelin loppumista nekin on ajettava. En malttanutkaan olla Iisakille sanomatta suoraan ja niin hänkin sanoi sen olevan paremman, vaikka kaksi päivää on näin tehnyt. Tervehdyksemme eukkosi ja lapset”