Kirje 1914-4-13, Nivala

R.K! Täällä on lämmintä ja keväimen näköistä. Miten saatanee Takanevalta heiniä kotiin. Kyllä niitä on liian vähän kotona, kun on poikimattomia lehmiä kotona, vaan ainahan sitä neuvo keksitään. Myllyä oli Roivanen Ransun kanssa irti ottamassa puoli päivää ja toisena päivänä oli siellä Eetu ja Iisakki ja sanoivat sen olevan varmasti irti, vaan en juuri tuli katsomasta ja sanoi, ettei se ole irti hetikään. Minä en sitten ymmärrä, kun Iisakki ei ole meillä vielä tänään käynytkään, että olisin voinut tiedustaa häneltä. Roivainen sanoi, että siinä olisi paljon korjaamista ennen kuin sillä voi käyttää oikeita jauhoja. Junnun pyysin vielä huomispäiväksi tänne, sillä Isonkosken Heikki pyysi vielä muutamia häkkejä heiniä. Takanevalta hän menisi niitä antamaan, sillä Iisakin täytyy olla hevosten kanssa liikkeellä. Siitä Salakasta puhutaan ja päätetään sitten, kun tulet kotiin.Täällä alkaisi pian olla kaksi dritteliä voita. Panemmeko sen sinne vai miten? Täällä sen hinta ei ole noussut päinvastoin laskenut. Saapa nähdä päättyykö meidän heinäkauppamme tähän. Aloimme Korpihaalla jo periä 51/2 p kg, sillä ne kylmät tuulet puhaltivat ne niin kovin kuiviksi ja Tossavan hommista emme ole kuulleet mitään. Iisakki toi veli-Jaakolta ne apilan siemenet. Hän oli niitä sanonut olevan 55 kg. Ne kannoimme vinttiin.
Noista perunoista on minulla ollut huoli sen vuoksi, kun kellari eli kuoppa on niin kovin kostea, että aina on vesitipat olleet katossa. Vaan nyt kun avattiin se henkitorvi niin muuttui ilma siellä. Perunat olivatkin vain pinnalta märkiä ei syvempään kuten luulin. Perunan hinta on 5 mk htl, vaan emme vielä ole sopevuneet myymään.
Voi voi miten halusta tahtoisin nyt sinun olevan täällä. Ja tulisithan jos vai olisi pitempi aika, kun pääset kotiin. Järjestän nyt lapset nukkumaan ja sitten jään yksin haaveilemaan ja odottamaan kirjettäsi, jonka luulen tänä iltana tulevan. Kiitos kirjeestäsi. Se tulikin. Heinäpaalit ovat ladossa. Junnu laittoi sitä suovaakin. Sitä ei ole enää monta häkkiä. Lauantaina ottivat haapavetiset siitä vielä kolme häkkiä.
Waan tuo mylly se se on kumma, kun siinä on kovasti vettä ja se ei lähde liikkeeseen, kun turbiini on kiinni. Kysyinkin, kun Iisakki lähti sitä irti ottamaan, että osaatteko te ottaa irti. Hän sanoi, että hän ottanut irti useammasti kuin muut ja nyt siinä poosaa vesi kovalla vauhdilla. Kenties se kuluttaakin sen, kun jaksaisi odottaa. Se Roivainen sanoi sinun sanoneen, että hän siihen heti tulee mylläriksi. Olkoot muut työt missä hyvänsä. En siihen osannut sanoa mitään, vaan laitan miesten mukana terveiset, että hänen täytyy Jannen kanssa tehdä ne yhteiset työt, vaikka myllykin pyörii. Iisakki ei ole vielä tullut tänne, vaikka väki on syömässä. Tosin herätin heidät 1/2 5 ja viideltä joutivat syömään, sillä yöllä oli vähän kylmännyt, joten se hevosten vetoa huojentaisi. Ja he menevät Takanevalta vetämään heiniä. Koetan Junnua saada tänne, jos suinkin antaisi perään, sillä tuntuu se elämä niin huippaavalta, kun työt niin hajaantuvat ja Iisakki on hidas vaikkakin hyvä.
Niin voit lähetän sinne tulemaan. Anttuuna on ollut vuoteen omana sairaana. Olen sinne jo kirjoittanut, mitä hän sanoo tänne tulosta, joko hän kykenee ja onko hän saanut sieltä mieleistä toveria, niin kuin syksyllä tuumasimme. Saa nähdä mitä hän vastaa. Lämpöinen tervehdys omiltasi”