Kirje 1914-4-5, Helsinki

Kirjoitin jo kaksi sivullista, vaan sitten pisti päähäni koettaa jotenkin saada postitoimistosta kirjeesi, jonka arvasin olevan, kun on niin paljon asioita nykyään. Se olikin erinomainen asia, että siinä onnistuin, sillä asianne olisi mennyt sekaisin, kun kielsin siinä parhaimpien heinien myynnin, kun tarjosin niitä Ruotsiin. Hinta oli 8 p Ylivieskassa. Nyt kirjoitan sinne heti ja kieltäydyn lähettämästä, kun olette myyneet Tossavaiselle. Lupaus on täytettävä teidän, vaikka vähän hävitäänkin ja onhan se niin selvää. kun saa aina tilin. Oikein teitte Kemin kanssa, kun panitte jälkivaatimuksella. Toivottavasti viedään kahdesti ennen pääsiäispyhää. Wiepi vaan hajallaan. Isossa vaakassa ei voi kumminkaan kahdella reellä punnita, joten parireelle on pantava paaleja ja yhdelle reelle hajallisia. Niistä suovistakin Takanevan latojen edessä, joista puhuin, voisi viedä, sillä niistä toivottavasti saa hajallaan 5!/2 p. junnun täytyy olla punnitusta seuraamassa. Samoin voi hinnoittelussakin tulla kinastusta pian Takanevan heinien kanssa. Tuonkin Ruotsin jutun saan heti järjestää, kun eilen vasta kirjoitin ja lupasin ellette ole kerenneet myydä. Jos heiniä viette niin paljon, että Tossavaiselta loppuisi raha, niin täytyy odottaa niin kauan kun saa.Haluttaisipa minun käydä katsomassa sitä teidän puuhaa, vaan täytyy pidättäytyä ja pysyä lestissään. Pääsiäisen aikaan kirjoitan ohjeita hirsien veistosta ym. Samoin myllyn käytöstä. Mehtälän siitä aitasta, jossa pidetään jauhojakin, pitäisi noutaa ne rukiit ylhäältä ihmisille käytettäväksi, kun ovat ainakin 6 vuoden vanhoja. Toisessa aitassa riihen puolella saavat olla. Siemenohria ja kauroja saisi lajitella, että saisi pienimmät eläimille. Tämä jää pyhien jälkeen. Sydämelliset terveiset ja kiitokset puuhistanne. Kaivaten Kyöstisi”
?? rahaa 100 dollaria, joka on pantava Nivalan pankkiin. Panen valtakirjan mukaan, että saat ne nostaa postista. Samalla valtakirjalla saat muutkin arvokirjeet, jos semmoisia sattuu. Kun me nyt nähtävästi saamme rahoja kokoon, niin lienee paras maksaa sille Juho Haapalalle ainakin 400 mk, sillä hän voi tarvita, kun ei lie tuloja suuresti. Kun saamme heinät ja heinänsiemenet rahaksi, niin toivottavasti saamme velkoja lyhenemään huomattavasti, kun lisäksi minä saan tarkastustyöstä nyt entistä enemmän.
Lapsille saisit kaniineista panna säästöön 50 markkaa. Ehkä olisi se paras jakaa, että neljälle 8 mk kullekin ja Wienolle 18 mk ellei Wineo tahdo panna tasan. Se mylly pitäisi nyt ehdottomasti irrottaa jäästä tai muuten siellä voi tulla pääsiäisen aikaan vedenpaisumus. Ottakaa vaikka Hannan Matti, jos teillä ei ole muuta panna. Myöskin Jaakko Nivala voisi olla kotona, jos sinne kaksi panette. Kaikessa tapauksessa ei se saa siirtyä. Ehkäpä jääkirnunpäällekin olisi saatava enempi kivejä, jos vain voi ajaa siitä alajuovan varrelta. Tämä riippuu kokonaan koskijäästä. Kirnun asentokin on entistä parempi, joten luulen sen kyllä koetuksen kestävän, sillä luulen ettette sinne jouda. Näen hengessäni siellä työtä ja touhua, joka panee ihmiset ajattelemaan, mitä yritys maksaa. Kyllähän niissä Korpihaan heinissä olisi osa 7 p heiniä, vaan niissä on myös sekalaisia niin että antaa olla 61/2 p järkiään. Ei sovi olla pikkumainen kumminkaan. Kuten viimen sanoin Krogerukselle ette ole velvollisia antamaan, sillä en ole luvannut hänelle sitovasti. Minä varon kovasti, ettette joudu minun vuoksi pulaan.