Kirje 1917-10-1, Nivala

”Rakkaimpani! Kiitos isälle kirjeistäsi. Kirjoitin lasten kanssa torstaipostiin ja etkö saanut perjantaina sitä. Myimme Ylivieskaan perunoita 53 htl ja saimme 1,961 mk. Paljon meille jäi talveksi perunoita, vaan koetetaan säilyttää eikä myydä ennen kuin keväällä.Woi Kyösti rakas sitä teidän asemaanne. Taas oikein tuntuu kummalta. Onko tuo sosialistien teko tehdä asemanne aina vain vaikeammaksi. Woi mitä tästä taas seuraa, vai onko väliaikainen hallitus niin voimaton, ettei sinetin rikkojillekaan tule mitään syytettä. Yhtenä sekamelskana on tuo sosialistien järki, vaan niin se menee, kun hylkää Jumalan ja eihän Jumala muuta kuin antaa jäädä uppiniskaisen kansan pimeyteen. Jumala siunatkoon Sinua, että saisimme Sinut terveenä kotiin. Hän antakoon Sinulle järjen valoa, että voisit oikein toimia Suomemme onneksi.
On pyhäilta, kun tätä kirjoitan. Lapset nukkuvat. Wieno lukee ruotsia vieressäni. Hänen opettajansa tuntuu olevan vaativa ja panee paljon läksyjä, vaan Wieno lukee reippaasti ja poissa on väsyttävä leima, joka aina teki niin kipeää, kun olisi toivonut toisin olevan. Luulen, että se heikkousaika on mennyt ohi. Hyvää yötä. Paneudun nukkumaan ajatellen Jumala näkee meidät yhtä aikaa. Sydämemme sisimmät sopukat ovat hänen tiedossaan.
Maanantaiaamu. On kylmännyt. Tuntuu hyvältä, kun peruna on pois maasta, vaan auraukset ja kynnöt huolettavat, jos rupeaa myötäänsä kylmäämään. Täytyy olla hyvin ahkerana saadakseen kaikki kuntoon. Perunanottajat vaativat 3 mk päivältä talon ruuassa. Niin kuuluivat joka paikassa ottavan, joissa on niitä täytynyt pitää ja onhan työläisenkin saatava, kun kaikki on niin kallista.
Emäntätäti on parempi. Vein perunoista saamani rahat Olkkoselle talteen. En pidä luonani paljoa. Sikaa ei ole vielä lahtari tullut hakemaan, vaikka olen laittanut terveisiä. Juuri tuli Niemelän isäntä ostamaan vasikan nahkoja. Hän maksoi 8.50 mk ja niitä oli 32 kpl. Oli niissä hiirenkin syömiä, vaan kaikista hän maksoi saman. Lapset alkavat nousta, joten lopetan isälle juttelemisen ja lähetän tämän tuomaan lämpöiset tervehdykset omiltasi. Jumala kanssasi kaikessa”