Kirje 1917-10-25, Nivala

”Rakkaimpani! Kuulepas, kun lähdit kotoa, niin kohta hälyytettiin semmoinen tieto, että saksalainen on Helsingissä ja rautateillä liikenne on lakkautettu ja illalla oli kerrottu, että olet sinäkin tullut kotiin. Olin minäkin jo vähällä uskoa, vaan en uskonut koko huhuun niinkään paljon, että olisin osannut iloita ja kun Eemeli tuli kotiin niin asiahan oli sillä selvä.Täällä on Sirviö tarkastamassa pumppua ja vika ei ollutkaan kaivon venttiilissä, vaan rööri navetan ja kaivon välillä on rikki. Siis yksi osa rööriä pitäisi saada uusi. S arveli, että tämän vuoden voisi vielä se muualta mennä. Nyt hän meni hakemaan, jos jossakin olisi semmoinen kappale, että saataisiin korjatuksi heti. Oskari kaivaa sitä rööriä ylös.
Me karjakon kanssa tarkastimme niitä lehmiä ja tuli paljon hylätyitä kuin 9.
Heimari, lypsy alhainen ja maho
Leimu umpi maho
Maatikki , lypsy alhainen ja maito laihaa
Nööpikki möyrytauti
Tuorikin tuotanto viime vuosina huonontunut
Tallukka, karjassa laihin maito ja ummessa
Waakuna ummessa koko kesän ja aina väliin kiimassa
Asteri, poikinut yhden kerran ja silloinkin kesken ja nyt menee umpeen eikä taida olla kantava
Jouhtikki, maitoa vähän ja sekin laihaa. Nyt saat arvostella pannanko ne menemään. Viime talviset vasikat on niin hyviä ja hyvistä lehmistä otetuita, ettei niistä raaskittu karsia, kun ainoastaan 4. Niin kuinka monta me panemme Ylivieskaan menemään näistä lehmistä ja kuinka monta omaan ammeeseen. Kirjoita näistä heti, kun lahtari taas viepi karjaa Ylivieskaan. Mietin, että jos sika vietäisiin keskiviikkona niin nahat tuotaisiin samassa hevosessa kotiin.
Sirviö tuli eikä ollut löytänyt rööriä. Yksi reikä jo löytyi ja S. aikoi sen kitata nyt väliaikaisesti. Täytyyköhän meidän antaa koko rööri vai ainoastaan ko pätkä, joka navetasta kaivoon menee? Ohjaa meitä näissä asioissa
Nyt torstaiaamuna menee riiheen Oskari, Elina ja Esteri. Panen Esterin tänään kolmanneksi, kun pitää ne hernekaurat vetää ja ahtaa riiheen, siis lauantaina puidaan viimeinen riihi. Anna saa H-vedeltä 100 mk/kk, lämpö, valo siis hän menee sinne se on päätetty siis minun pitää vielä toistaiseksi näin. Kaihoisan kaipuun jätit kotiin, mutta kaikki on hyvin, jos Sinä pysyt siellä terveenä ja reippaana. Jumala suojatkoon sinua näin toivoo omasi.”