Kirje 1917-10-29, Nivala

”Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi! Tuhat kaipaavaa tervehdystä isälle. On oikein kaunis kuutamoinen sunnuntai-ilta. Veisasimme monta virttä lasten kanssa isää muistellen. Täällä kävi veljesi Jaakko ja toi pankkikirjasi, johon oli merkitty 1500 ja 500 mk. Hän sitten kysyi velkakirjaansa, vaan enhän sitä tiennyt. Arvelin, että sinun on mukavampi hoitaa tämä. Tänään sunnuntaina myimme Mustan 800 mk:lla. Ostaja oli Haapajärveltä. Sanoin hänelle, että nyt pitää niin tarkasti tutkia, ettei tarvitse purkaa kauppaa, sillä en pidä purkamisesta. Hän vakuutti tutkivansa ja sanoi hänellä olevan toinenkin hevonen, jolla on samanlaiset kaviot eikä sanonut sen vian olevan pahan. Ajon jalka on samanlainen. Minulla on semmoinen usko, että se paranee.Anni täti on taas nähnyt meille unta. Ei se oikein ole suru-unta. Saa nähdä mitä tapahtuu. Se vain on ajatuksissani ensimmäisenä ja viimeisenä, että Jumala suojelee sinua ja antaa järjen selvyyttä, tasoittaa kuohuvaa kansaamme. Näissä ajatuksissa paneudun nukkumaan, sillä Katri heräsi ja pyytää äitiä viereensä. Hyvää yötä.
Maanantaiaamu
En vielä ole herättänyt väkeä ylös. Nyt meillä on lahti, 4 lehmää ja joku viime talvisista vasikoista. Loppuviikkoon jää ne 3 Ylivieskaan menevää lehmää, sillä ei kuulu siellä olevan astioita. Sian lahtaaminen myös täytyy siirtää, vaikka tilan vuoksi täytyisi lahata, sillä ei sovi mitenkään, kun tulee Mehtälästä. Sillä Mehtälän väellä kuuluu olevan kova kiire kuokkimaan, joten eivät voi olla enää talon ruokasina kasakoina. Siis torstaina tulevat ja meidän pitäisi saada se järjestetyksi, että kaikki elukat mahtuisivat seinien sisälle.
Saa nähdä, miten sen kotikoulun käy. Lauantaina, kun lapset yrittivät, niin rouva oli tullut sanomaan, että meidän elämämme on pysähtynyt kulussaan. Lauantaina on lupaa vaan maanantaina aletaan, jos vielä elämme. Hirvonen itse kuului menneen Helsinkiin ja Wiipuriin ja pari viikkoa on kauppa suljettu. Oli se ruma teko siltä Wäänäsen rouvalta, vaan kenties se nuori tukkilainen, joka on sen rouvan sulhanen tarvitsee niitä rahoja. Lopetan, sillä pitää mennä järjestämään ruokaa ja Katrikin jo heräsi. Isälle kaipaava mokko omaltasi”