Kirje 1917-11-11, Nivala

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestasi! Täällä taas sataa ja vesi on niin lisääntynyt. että oma mylly yksinään käyttelee eläimille jauhoja. Iisakki meni Jyrkän myllylle viemään ihmisille käytettäviä jyviä ja tuo sieltä Karskikas sepän lyömään Mustalle kenkiä. Lähden Mehtälään käymään.Nyt juuri tulen Mehtälästä. Auraus käy nyt siellä kujan varsilla pikku vainiossa. Kai ne viikon alussa saavat jo auratuksi. Kävin sitä kyntöäkin katsomassa. Kyllä se oli pahaa. Samppa ja Jaakko siellä oli, sillä Ransun piti olla rautatien linjoilla näyttämässä mitä vahinkoa on meidän metsissä tullut. Niillä linjoilla joita on turhan päiten tehty. Päälinjaa ei vielä arvioida. Kyllä minua se riihen puinti vaivaa, sillä kun 9 henkeä pui ja saavat neljästä riihestä vajaa hehto. Kyllä siinä menee melkein toisin päin. Meinasin isännöidä niin, ettei eloja puida ennen kuin keväällä, jos silloin hyväksi nähdään. Siellä haalla oli kuhilaita kuudella saralla pitkin maata, sillä ne on tuuli kaatanut. Se on niin remppasen näköistä se elämä siellä. Ja niitä Takanevan eloja emme pane nyt kun on niin paha se tie, ettei viitsi vetää ennen kuin on vähänkään kuivempi.
Jyrkän myllylle käytiin pyytämässä niitä lautoja, jotka ovat sitä sähköhommaa varten. En tietysti luvannut, vaan minua pyydettiin sinulta kysymään, kun tämä on niin tärkeä asia, että pian saataisiin Nivalaan sähkövalo. Annathan heti tähän vastauksen. Nämä kirkonkyläläiset ovat niin innostuneita sähkövaloon, että ottavat sellaiset koneet, että koko pitäjä tulee valaistuksi.
Woi tuhat asiaa olis kerrottavaa ja vaivoja valitettavaa, vaan mitäpä noista tottapa jotenkin mennään. Wieno on oikein reipas ei hän narise. On kuin eri tyttö. Vaan opettajastaan hän ei pidä. En oikein minäkään voi pitää sen havainnon tein, kun hän rouvan kanssa kävi meillä. Ja luulen, että hän sopii Hirvoselle. Junnu toi puoli vuotaa ja pulttia ja se maksoi 324 mk. Hirvitti minua vaan menköön. Elintarvelautakunta maksaa vasta pankkipäivänä minulle ne lihat. Lähden viemään tämän postiin ja toivon saapani kirjeen vastauksena noista raha-asioista. Sydämellinen tervehdys omaltasi”