Kirje 1917-11-13, Nivala

”Rakkaimpani! Tänään tuli meille ilmoituskortti Ylivieskasta, että sinun nimiisi on tullut 20 läkkiastiaa, vanhoja kookosvoiastioita, jotka maksavat 60 mk ja rahti 3 mk. Nämä on lähettänyt Kaaòs Oy. Sörnäisten asemalta. Tätä en ymmärrä vähääkään ja kysyn nyt sinulta lunastammeko nämä ja tiedätkö sinä näistä? Pumpun korjaus olikin suurempi työ kuin alussa luultiin. Pumpun sisälle pitää valaa valkometallia ja röörissäkin oli vika kahdessa kohti.Tämä elintarvelautakunta antaa nyt niskoillemme sen väen, mitä oli viime vuonna. Mehtälän pojille ei ole annettu leipäkorttia. Jos nyt ajatellaan, että renkejä tulee 7 ja tyttöjä on 6 ja meitä 8, sillä sinä olet pois Jannen 6 henkeä ja Ransun 4 henkeä niin tulee 31 sillä kaikki pitää ilmoittaa nimellisesti ja Elina raukka on meillä vielä.
Tätä kirjoitan sinulle nyt torstaita vasten yöllä. Illalla aloitin vaan en oikein saanut rauhaa ja kun tiedän, että minun pitää yöllä valvoa niin kirjoitanpa tätä sängyssäni. Älä yhtään ajattele, että minä niin surisin, että joku näkisi. Olen aina iloinen ja koetan työhön ja puuhaan kätkeä kaipuuni. ( siunattu sinä työ ja velvollisuus) Ja näistä yöhetkistähän ei tiedä kukaan. En tarvitse lepoa niin paljon kuin moni muu. Aivan saat ajatella, että olen reipas ja iloinen. Sitten on minulla niin kovin hyvä auttajakin vielä. Emäntätäti pitää Annista. Ei yhtään hän näytä myösivän, joka tuntuu niin kovin hyvältä. Yhtenä päivänä kun Iisakin kanssa teimme kamarissasi ylöspanoja, niin tuli Katri otti kuvasi ja antoi sille mokkoja ja oli oikein hyvänä ja sanoi: kato isä minua ja kysyi puhunko Taivaan Isästä sinulle, vaan Iisakki keskeytti puheen kysymällä, onko Katri isälle hyvänä, jolloin Katri häpesi ja juoksi pois.
Renkejä aikoi isä kysellä Asunmaan Oskaria ja Samalan Matin poikaa. Kyllä niitä olisi vaan kun ei sovi ottaa. Nurkka Jannen poikakin on lähtenyt pois Mantilasta, kun sieltä luvattiin 200 ja se tahto 300. On häntä meille kaupattu vaan kun se on niin kovin kelvoton ja tuommoiset vaatimukset. Ruustinna on halvattu ja luullaan kuolevan. Kotilan emäntä haudataan nyt torstaina. Paneudun nukkumaan. Lämpöinen mokko sinulle isä Jumala sinua suojatkoon omasi”
J.K.
Woisitko pyytää rouvaa ostamaan lihamyllyn, kun laittaa eläinten sisälmyksistä kunnollista ruokaa niin pitäisi se olla meillä.” —