Kirje 1917-11-20, Helsinki

”Rakkaimpani! En ole saanut viikkoon teistä mitään tietoja, vaan uskon vahvasti olleen siellä rauhallista. Minä olen kirjoittanut joka päivä ja tavalla tai toisella saanut ne matkaan, vaan sitä en tiedä onko ne onnistuneet pääsemään perille asti. Sanomalehdistä näet, miten surkeaa se on täällä ollut. Ihmisiä on vangittu ja tapettu. Tietysti vaikutusvaltaisia henkilöitä on myös uhattu. Myös sosialistisia edusmiehiä syyttävät penseydestä. Senaattoria tietysti arvostellaan, vaan ihmeekseni kuulin, että minua on julkisesti puolustettu. Tämä on hyvin kummallista. Syy on siinä, että tietävät minun ajavan elintarveasiassa koko kansan etua. Lakko on loppunut vaan vallankumous jatkuu. Aseellisia joukkoja on yhä liikkeellä ja n. 200 henkeä vangittuna. Senaatissa olen vielä ollut elintarveasioita hoitamassa. Ei meitä ole kuin 3 ollut siellä tänään. Uutta hallitusta ei ole saatu aikaan. Eduskunta ei kokoonnu ennen kuin aseelliset joukot hävitetään ja vangitut lasketaan irti.Älä pelkää. Toivomme myrskyn tyyntyvän, vaikka takuuseen ei voi rauhasta mennä. Koetan tehdä sen minkä oikeimmaksi ja parhaimmaksi ymmärrän. Se näyttää saavan tunnustusta kaikkialla. Sydämelliset terveiset teille kaikille kaipaavalta Kyöstiltäsi”
Kotiin pääsystä en osaa sanoa vielä mitään. Luultavasti en vielä ensi pyhänäkään pääse.
Helsinki 21/11 17 ”Rakkaimpani! Nyt sain vasta 13 pv kirjoitetun kirjeesi. Se on ollut pitkä viikko. Se on monelle maksanut murheita ja kärsimyksiä. Tiedän, ettet ole osaton. Mutta onhan nyt syytä iloon, kun pahin puuska on voitettu. Minua ei ole kuulusteltu eikä häiritty. Päinvastoin olen kuullut, että minua on puolusteltu työväestön piirissä.
Lunasta heti ne kookosastiat. Ne eivät maksa kuin 3 mk kappale ja ne ovat hyviä pääläreitä ja lypsinastioita ym. Voit antaa niistä jonku muillekin, jos on puute. Huononlaista peltiä ne vähän ovat, mutta sittenkin ne ovat tarpeeseen ja kai hintakin nykyaikaiseksi halpa. Älä ota niitä renkiä ennen kuin tulen kotiin, sillä toivon pian pääseväni. Luulen saapani sitten hetken olla luonanne.
Uusiin hallituksiin en aio mennä, sillä pelkään sinun väsyvän ja sittenhän olemme kaikki turvattomia. Kyllä minua on kysynyt Svinhufvud, jonka listan näet sanomalehdistä. Tokoi puuhaa taas pinnalle. En luule nousevan tuon listan pystyyn, sillä sosialistien kädet ovat veren tahraamat. Yhä he vangitsevat syyttömiä ihmisiä, vaikka lakko on loppunut. Eiköhän koko maa kauhistele näitä veljesmurhia. Siinä näkyy sosialistien hirmuvalta. Wirastossa olen vielä käynyt. Ei meitä ole kuin kolme. Eduskunta ei ole kokoontunut, kun vastuuttomat ihmiset hääräävät pyssyjen kanssa. Tänään oli vain suuren valiokunnan vaali. Sosialistitkaan eivät metelöineet, vaikka ei istuntoa jatkettu. Koetetaan täten pakottaa sos. eduskuntaryhmä käyttämään vaikutustaan aseista riisumisen hyväksi. Minä vähän epäilen onko tämä pätevä keino. Wankeja nyt täten koetetaan saada vapaaksi.
Mitä sanoo Anni nyt tästä jyllästämisestä? Olen ollut kahdella päällä teinkö oikein, että kirjoitin sinulle kirjeitä, joissa kuvastui vaaran hetket. Toivon kuitenkin niin, että totuus sinuun vaikuttaa terveellisemmin kuin vaaran peitteleminen. Sinne näyttää asema monin kerroin pahemmalle kuin tänne. Jutut siellä tietysti olivat moninkertaiset.
Kirjoitan kirjeen Könnille ja käsken ottaa astiat ellet ole niitä vielä lunastanut. Niistä menee makasiinin vuokraa paljon. Olkoot siellä tai lähettäköön Könni rahtimiehen mukaan Osuuskauppaan. Mitään erikoisempaa en tiedä. Kuten sanoin koetan päästä pian kotiin, vaan nyt ei voine lähteä ennen kuin hallituskysymys selviintyy.
Laitapa vaikka postin mukana lauantaina jo Ylivieskaan turkit, lakki ja vantuut, että tarkenen maanantaina. Tämä siltä varalta jos sattuis äkkinäinen lähtö tulemaan, etten saa sinne sanaa. En luule sinne kyllä vielä lauantaina joutuvan, mutta olkoon siltä varalta, Ne voi jättää vaikka Jaakolaan, mutta on pyydettävä ne panemaan säilöön. Lopetan taas Pian toivon tapaavani Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
Ne astiat eivät paljon paina, joten ne voi tuoda samalla, kun minä kuljen. Pyysin ne Könnin lunastamaan ja sinä voisit maksaa sen summan Juholalle, joka on alituisessa rahan vaihdossa Könnin kanssa Sama”