Kirje 1917-11-9, Nivala

”Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi, jonka Hirvosten mukana lähetit. Täällä puhutaan ja huhutaan, että saksalaiset ovat vallanneet Ahvenanmaan Helsingissä on rauhatonta, Tampereella suomalaiset ja venäläiset koittivat tapella. Noita kuulin, mutta vakavaa totuutta niistä puuttuu. Rakas Kyösti sinä elät siellä, tuntuu toisinaan, etten jaksa olla, mutta olemme Jumalan kädessä niin siellä kuin täällä. Miksi pelkäisin, miksi napisisin. Jumala, joka meidät loi määrää myöskin tehtävämme. Olemme hänen omiaan. Ei me saa nurkua. Kaikki on meille hyväksi, sillä Jumala on rakkaus.Täällä on rauhallista. Ainoastaan postivarkaitten takia poliisi kulkee. Jo on Pyöriän renki kiinni Lanterilla. Saa nähdä tuleeko syylliset ilmi. Kyllä tuo meidän poliisi on siivo ja rauhallinen, varmasti ja vakavasti se etsii. Meidän Eemeli menee Niemelän Heikille rengiksi. Heti eilen hän otti vapauden. Söderlund on vielä, hyvin hän näyttää reippaalta. On käynyt rengin kauppiaita, mutta kaikki ovat näyttäneet niin kovin mitättömiltä, ettei yhtään vielä voi ajatella niitä, eikä nyt voi mitään tehdäkään kun aina sataa. Olemme tuumineet, että sinä järjestät kun tulet.
Aliisi meni pois, ei yhtään tuntunut pahalta, sillä hän koetti keräillä mukaansakin jotain joutavaa, sekin raukka. Uusi tyttö tuli jo, tämä puoli paremmin järjestyy. Elintarvelautakunta on ostanut paljon lihaa. Junnu on palvannut niitä Puustellin riihestä. Iisakki aina toisinaan on myllärinä. Meiltä käytiin kunnan huoneelle pyytämässä karia ( ei tuo huone vielä kun perustuksia tehdään). Luvattiin 30 mk kuutiolta. Arvelin, että viedään, että kuokka palkoilla saadaan tukea tosin ei puutetta ole meijeritilikin saatiin 1.986 mk. Wein Eemelille 4000 ja minulle jäi, että taidan tulla toimeen tämän kuukauden.
Anni on meillä vielä. Tuntuu se niin mukavalta, kun on apua ja on mihin luottaa. Tätä kirjoitan huoneessasi perjantaiaamuna. Ennen neljää nousin, sillä ei tahdo olla muulloin rauhaa. Vettä sataa nytkin. Tolonen kävi maksamassa velkansa 200 mk. En jouda enempää, sillä velvollisuus saada pyörät käymään. Jumala suojatkoon sinua. Lämpöisin tervehdyksin kaipaava omasi”