Kirje 1917-4-17, Helsinki

Rakkaimpani! Tänään on ollut vähän vapaampaa. Kello käy 11 illalla. En uskalla jättää huomiseen, sillä uskon tulevan tuiman päivän. Nyt luulen vapautuvani elintarvekysymyksestä vähän vapaammalle, sillä tänne muodostetaan eri toimituskunta ja näin pääsen minä hoitamaan maanviljelystä. Tämä on ollut harras toiveeni koko ajan. Kenties minä pääsen tässä jaloilleni. Niinhän toivoo ihmisetkin. Eduskunnasta en ole vielä eronnut, vaan tulen kumminkin pian eroamaan, jotta pääsee Jäykkä myös oppimaan.En muista mainitsinko viime kirjeessäni, että olen vuokrannut uuden asunnon. Sinne muutan toukokuulla. Nyt luulen kodin löytäneeni. Huoneet ja kalusto miellytti minua. Tulehan sitten, kun muutan, vieraakseni, niin pidän hyvänä. En ole puhunut vielä tässä talossa lähdöstäni. Saa nähdä mitä tuumivat. Eino Raivio kävi luonani. Hän valmistuu nyt varmasti. Ei ole enää kuin muodollinen kuulustelu. Olen puuhannut hänelle tointakin, jolloin saisi asua Nivalassa. On hyvä, että hänkin vapautuu koulun penkiltä.
En muistanut puhua, että on ostettava lantaa keneltä vain saa. Ole hyvä ja käy kysymässä asessorskalta ja Kärenlammilta. Ennen on maksettu 60 p vaan jos vaativat enempi niin maksa. Reellä ei voine enää ajaa vaan noudetaan aikanaan kärryllä. Oletko antanut kengät tytöille. Ne on aitassa yläällä. Suutaroita lapsille, jos tarvitsevat. Siloja pitäisi ottaa joku korjaamaan, sillä ne tuli kovin huonoiksi syksyllä sekä mahavyöt että polsterit. Jos Junnu on siellä niin pyydä tarkastamaan.
Kun saan tässä tilaisuutta niin lähetän ne Pietarin terveiset teille. Ilmoita paljonko meni heinänsiemeniä Paavolaan. Kun lumi menee niin maantien takana olevalle ruismaalle kylvetään heinä. Koneella puhtaat siemenet ja käsin apila. Menikö heinänsiemen kotoa kaikki? Wastaa tähän heti, sillä saisin kovan hinnan ja Mehtälässä on omiksi tarpeiksi. Onko Ransu saanut koninsa myydyksi? Pidä Mehtälän aitan avaimet vielä kotona. Kun lumi menee niin maantien takana olevalle ruismaalle kylvetään heinä. Koneella puhtaat siemenet ja käsin apila. Tämä heti kun lumi lähtee. Kun pellot vaan sulaa niin saa kylvää vaikka kylmäs aamuna, kun pelto on jäässä ja kantaa. Silloin on helpompi lykätä sillä märällä pudottavalla pellolla on vaikea lykätä konetta. Muualla ei tule kylvettäväksi kuin ohran maille.
Tuntuupa niin mukavalta, kun taas sai isännöidä. Pyydä Junnua tarkastamaan niitä hevosien värkkejä etenkin siloja. En nyt enää muuta määräile. Jos väki toiminnallaan miellyttää, niin lahjoita heille wapuksi joitakin kymmeniä markkoja tai pidätkö sopivana, että minä täältä lähettäisin heille yhteisesti. Tähän tarvitsen ohjettasi. En muistanut kehottaa maksamaan veroja, mutta lähetän täältä rahaa myöhemmin. Sydämelliset terveiset teille kaikille kaipaavalta Kyöstiltäsi”