Kirje 1917-4-17, Nivala

Rakkaimpani! En aikonut nyt kirjoittaa vaan kun Iisakki tahtoi. Tänne on Toivonen kirjoittanut, että W vangitsemisen painostajia olivat isännät; Lanteri, Mantila, Savimäki ja Rauhala. Niemelän Heikki on käynyt ilmoittamassa asian osaisille tästä. En tiedä, mitä he ovat tuumanneet, vaan tietävät kertoa, että hän kysyy kunniansa perään. W ei nykyään ole ollut kotonaan — kertovat hänen pitäneen esitelmiä matkastaan.Täällä näyttää nyt tulevan kesä. Kahteen yöhön ei ole kylmännyt. Toisinaan pirisee vettäkin. Tämmöisellä kelillä tänne lahnusteli Martikaisen rouva ja asessorska. Toisella oli asiana telefoonimaksu ja toisella, ettei hän ole saanut 12:sta lantakuormasta maksua, jotka on vedetty karsinoista ym. ja että hänellä on liitto maksamatta. Sanopas nyt paljonko me olemme lannasta velkaa?
Woi tuota naapurin elämää. Oikein tuntuu pahalta ajatella. Kaikki omat surut tuntuu tyhjiltä. Jumala anna rakkauden ruveta hallitsemaan maailmassa. Jumala auta meitä kaikkia siihen. Louhelan isä on kuollut äkkiä. Hän on kiikkutuolissa istunut ja siihen nukahtanut. On hän kyllä ollut koko talven sairaalloinen vaan ei nyt kuoleman edellä ole tullut mitään muutosta ja lääkäri totesi, että hän sai sydänhalvauksen. Knuutin mykkä Hilda on myös kuollut.
Rakas Kyösti syötkös Sinä säännöllisesti, että me voisimme ajatella, että saamme Sinut reippaana ja terveenä kotiin. Tämä ruoka-asia minua vaivaa, vaikka ei se säännöttömyys tunnukaan niin suuresti niin vaikuttaa se tuhoavasti terveyteesi. Ajattele nyt meitä seitsämää täällä, jotka joka hetki ajattelemme tervettä ja voimakasta isää, joka saapuu pian luoksemme. Ja entä Isänmaa se myöskin vaatii Sinulta samaa siis olethan meille kuuliainen.
Senaattoria puolisoineen on kutsuttu Lentosen kaksoishäihin, jotka pidetään ensi sunnuntaina kansakoululla kello 4. En taida mennä sinne. Tuntuu vastahakoiselta, kun sinne on kutsuttu yli 200 henkeä. Luulen, että siellä on tungos, vaikka suojat on suuret. Nyt lopetan ja menen ostamaan lakkeja pojille Weikon kanssa, kun hän menee kouluun. Ota lämpöisimmät tervehdykset omaltasi. Jumala Sinua suojatkoon”