Kirje 1917-4-29, Nivala

Rakastettu ikävöity senaattori! Kiitos kirjeestäsi ja rahasta. Hyvin olisin pärjännyt ilman lähetystäsi, vaan voinhan panna säästöön kuten kehotit. Perjantaiaamuna, kun miehet olivat syömässä, menin kirjeesi kanssa heidän luokseen ja rupesin lukemaan, niin petti ääneni, sillä olihan se Sinun sanasi, jota rupesin tulkitsemaan ja miehet olivat hyvin vakavia. Se vaikutti juhlallisesti ja sanon todella, että se oli hyvä, kun annoin rahasumman, olivat he kiitollisia. Sanoin, että pankaa johonkin tarpeellisempaan niin minä leivon nisua ja annan sokeriannoksen 300 gr, niin silloinhan saamme pienet juhlat, sillä olemme vielä ohria juoneet. Kun tytöille luin, niin olin paljon tyynempi ja tytöt olivat kiitollisia rahasta ja samassa juoksi Katri syliini ja hänen poskellen putosi kyynel silmästäni. Tytöt kai huomasivat sen ja alkoivat itkeä. Riensin pois, etten näkisi enempää, vaan Wieno kertoi, että tytöt itkivät kovasti. Tämmöinen oli tämä hetki ja luulen, että kaikin tulimme lähemmäksi toisiamme. Jumala niin suokoon. Oikein reippaasti alkoivat ne tehdä työtä ja maanantaina nostetaan perunansiemen.Täällä on Hirvonen ostanut perunoita ja maksanut 16 mk/ht ja lähettänyt muualle näin hän on kymmeniä hehtoja saanut viedyksi pois paikkakunnalta ja tämä korkea hinta on saanut talokasten tekemään semmoisia tyhmyyksiä, että ovat työmiehilleenkin luvatut siemenet myyneet. Meillä ei ole vielä yhtään perunoita myyty. On kyllä joitakin kysyjiä ollut. Luulen, että he pelkäävät hintaa. Olen ajatellut, että me myymme 10 mk/htl sen mitä meillä on liikaa. Iisakki on käyttänyt myllyä vaan öisin ei ole voinut käyttää, kun on niin kylmät yöt, että mylly hyytyy.
Kaikki on niin synkkää, kun on ankara pakkanen yöllä eikä paljon ennätä sulata päivisin. Kylmä tuuli puhaltelee paljaiden rukiin laihojen päälle, joten ne ovat kovin surkastuneen näköisiä. Toivottomalta kaikki näyttää. Tuntuu kuin vaara uhkaisi joka puolelta kuin kauhun aika olisi pian käsissä. Tämä kaikki pelottaa ja hirvittää. Mutta miksi pelätä, miksi vapista, kun Jumala on kanssamme. Hän johtaa kaikki. Hänen kädessään on johtolangat ja tämä turva ei petä. Lapset veisailevat emäntätädin kanssa perikamarissa iltavirsiä, vaan minä olen kokonaan hengessäni luonasi.
Jyviä en ole antanut vielä kuin Jannelle ja Antti Ainasojalle. Ei ole ollut tahtojiakaan ja ilman lupalippua en saa antaa kenellekään. Kauroja on myyty siemeneksi Pihlajakankaan Antille 1 htl. Hän olisi ottanut 2 htl vaan kun en tiennyt hintaa määrätä niin se jäi. Rukiitten nykyistä hintaa en tiedä muuta kuin 50 p/kg. Junnu on Mehtälässä hakannut kaikki mitä määräsit ja ne hirretkin saatiin Hannin mutkaan ja pärepuut kaikki ajettiin myllylle. Niille korjattaville ladoille on viety parannuspuut ja oljet. Janne lupasi pitää huolen niiden korjuusta. Ransun koni on Isollakoskella ollut kasakkana siitä lähtien kun muuttivat Mehtälään ja Ransu nouti Ukon täältä, että ajaa niitä ajoja siellä. Ei se Olga tyttö viihtynyt Anttuunan luona. Mehtälään emme aio vielä muuttaa, kun on niin kurjan kylmät ilmat. Hevosvärkit on nyt korjattu. Panen yhden pojista niitä voitelemaan, että tulevat kuntoon.
Maanantaiaamuna. Heinänsiemeniä oli kotona vain 40 kg. Täytyy hakea Mehtälästä lisää, että saadaan säkki täyteen. Täällä nyt puuhataan semmoista, että Törmälä ostetaan sairashuoneeksi. Tohtori on siihen kovin innostunut ja 14. p on kuntakokous siitä ja Olkkonen pyysi sinulta valtakirjaa tähän, jos äänestys tulee, sillä Stenbäck ei ole täyttänyt lupaustaan ja kunnan pitäisi käyttää vielä tuhansia ennen kuin se olisi käyttökelpoinen. En kirjoita enempää. Lähetän tämän tuomaan lämpimän mokon omaltasi”