Kirje 1917-6-17, Helsinki

”RakkaimpaniPanin Heikin laukkuun kirjapaketin vaan en ostaissani muistanut sitä vanhusta, mutta onhan sillä kyllä lukemista, kun kaikki nämä ja entiset ovat hänen käytetttävissä. Onpa hauska kuulla päivittäisin nostattavia uutisia Wienosta. Toivokaamme, että hän toipuu.
Aivan mahdotonta ei ole, jos tulen juhannukseksi käväsemään kotona. Työtä on kovasti, kun kaksi toimituskuntaa hoidettavana. Vanhojen töiden kanssa uskon teidän pärjäävän, mutta ne uutistyöt minua huolestuttavat siellä Mehtälässä. Se pellonpoltto, mielitiettyni, on kovin vastuunalaista, että pelkään ruista ja aitoja ym. vaaroja. Paikka ei ole itsessään vaarallinen, jos ymmärryksellä tulta käytetään, vaan Ransua en pidä pätevänä asiain arvostelijana.
Näiden uutismaiden vuoksikin kodin kaipuun lisäksi, pitäisi minun pistäytyä siellä. Ja kirjoittaissani on aikeeni yhä vahvistunut, niin että jos lauantaina ei näy voit Juhannusaamuna klo 5 laittaa hevosen asemalle. Muuta kait et tähän kirjeeseen kaipaakaan. Miehien tilityksenkin voit jos tahdot jättää siihen epäselvissä tapauksissa, kun on hyvin uskottava, että pidän puheeni. Loppuviikolla ilmoitan lähemmin. Käske Iisakin käydä nyt heti tiistaina katsomassa sitä Mehtälää ja etenkin viime kesäistä kuokosta. Sydämelliset terveiset teille kaikille isältä”
JK Kyllä täällä on kaunis ilma. Toivon sielläkin oleva kauniin Kainon syntymäpäivänä, kun silloin kun näki päivän valon.”