Kirje 1917-6-5, Helsinki

R.K! ”Aloitan nyt aamulla heti tämän kirjeen, koska on pelättävä, etten iltapäivällä taaskaan kerkeä. Aloitan tuon elintarvekaavakkeen täyttämisasialla. Laita Söderlund tai Iisakki Mehtälään ja käske laarista toiseen mitata ne ohrat ja tuoda avaimen kotiin. Silloin voit ilmoittaa tarkalleen, mitä siellä on ja luvata aitan avaimen, jos ottavat, heidän haltuun. Tämän jälkeen ei meidän kosketa niihin eikä vedetä muualle ilman eri maksua. Siitä aitasta saa muut esineet ottaa pois, ettei ole käyntiä. Antakaa 20 litraa ohria Mehtälään keittämistä varten. Kotona lienee paras erottaa rukiinsiemen 21 hehtoa ja ehkä on paras mitata jäljellä olevat rukiit, mutta ilmoita ne siemenrukiiksi, sillä niillä voi olla eri taksa. Ohraryynejä saat teettää heti pari hehtoa, sillä ryynejä saa olla 3 kg henkeä kohti. Näin saat ryyniä ennen 17 päivää. Kauraryynejä on teetettävä myöhemmin.Siihen henkilöluetteloon on lisättävä kaikki Tapanin pojat. Janne myös koko perheensä kanssa. Silloin se eivät saa jauhokorttia itse ollenkaan vaan saavat tuon 300 gr päivässä meiltä. Torppari Weelin kanssa voisit tehdä saman sopimuksen. Tästä on silloin heidän kanssa sovittava. Jauhot otetaan tietysti ylös arvion mukaan. Anna arvioida heidän laariin. Ne aitan ylisellä olevat voit ilmoittaa esim. 150 kg. Luultavasti teillä ei ole kyllin paljon syyskuun 15 päivään. Jos mylly pyörii, niin käyttäkää lisää. Niitä kotona olevia ohria olisi myös hyvä ottaa ryynin tekoa varten. Niitä jääkin niin vähän, ettei ne ansaitse huomiota.
Kyllä tämän lain käytöstä tulee paljon ikävyyttä. Suurta vaikeutta tekee heinäaika. Koeta pyytää leipää 3 viikoksi 50 hengelle, sillä ei ne leipä kainalossa voi tulla, kuten oikeastaan pitäisi. Sano tämä omasta puolestasi, kun varastoa arvioidaan. Kuten sanoin, anna Mehtälän ohrat reilusti heille, vaan kotivarastoista on riittävä leipä. En ehdi enempää. Menee toisinaan 6 asti, niin ei ehdi junalle. Syd. terv. Kyöstiltäsi”
Jos mittaavat vähenneen viime arvion, niin sano ettei kiloakaan ole myyty ulos pitäjästä ja että voit luettelon esittää, kuka ne on saanut. Kun näin olisivat varastonsa käyttäneet, niin olisi leipää Nivalassa. Kysyit työväen palkkoja, pitääkö maksaa 2:50 mk kasakoille. Kyllä ainakin puumiehille ja vanhimmille ojamiehille, vaan muuten tietysti miesten kyvyn mukaan. Kun nyt sulaa maa, että pystyvät urakkatöihin niin koettakaa tulla toimeen ilman kasakoita niin paljon kuin mahdollista ja toimittaa miehiä rämeelle Mehtälään. Kesämiehiä saisit myös ottaa, jos olisi tarjona, niin silloin palkka ja leipäkysymys olisi helpompi ratkaista. Jos sovit niiden Tapanin poikain kanssa siitä leipäjutusta, niin sano, ettei järjestelyn aikana voida antaa enempää, kun minkä itse heitä varten saamme. Nyt on vielä toista. Ota joku nainenkin vielä, jos saat esim. 100 mk syksyyn, mutta niistä pitää vuoroonsa pitää 2 aamusta iltaan työssä. Minä ihmettelen, ettei Iisakki ole käyttänyt pellon mittaukseen, ei hajotukseen ym. heitä laisinkaan.
Turnipsin siemeniä lähetin täältä, joten voitte varata peltoa sitäkin varten. Perunan kylvö lie teillä parhaillaan. Sitten on aidat, ojat ja kesannot. Kyllä olisi työtä vaan tuntuuhan se entisyydeltä muistella 2:50 mk runsautta, mutta jos yleisesti maksavat, niin tietysti on mukana mentävä. Junnulle ja hänen laisilleen on se maksettava, mutta ei tietysti sellaisille kuin Pikkukankaan Matti ym. hänen laisensa. Tapanin poikain kanssa voisit sopia esim. siten, että nykyään maksat ellei ole kiireitä 2 mk päivältä ja saavat mennä urakkaan, jos paremmin haluavat sitä tehdä, mutta tarkkaan en voi määritellä täältä, sillä ajan henkeä ja tarvetta on silmällä pidettävä. Kankeitahan hekin ovat ja juonikoitakin, vaan jos 200 markalla rupeavat rengiksi niin Jaakolle ja toivolle voisi sen maksaa ja ehkä Matillekin, jota pidän huonoimpana. Toivo ja Matti saisivat silloin olla Mehtälässä ja omat pojat kotona. Sanoin lähtiessäni pojille, että maksan lupaustani enempi, jos miehenä pysyvät ja Samppa lupasi koittaa. Pidä häntäkin niin kuin neuvottelevana jäsenenä, niin näkee, että luotetaan. Nyt keskeytän ja odotan kirjettäsi, jonka tietysti saan”