Kirje 1917-6-6, Helsinki

Rakkaimpani! Istun virkahuoneessani. Kukaan ei täällä muista, että on nimipäiväni. Te siellä epäilemättä muistatte. Arvattavasti saan kirjeennekin tänään. Kuulen taas, miten esikoisemme jaksaa. Jos on pelkoa keuhkojen epäkuntoisuudesta, niin tuo se tänne, että otetaan alussa heti kiinni. Ei kuminkaan lie luultavaa, että kamala vieras sukuumme astuisi. Uskon sen olevan jotain muuta. Ellei Koponen saa selkoa niin pyydä Lavonius tai Niemi tutkimaan. Ellei Wieno jaksa mennä heidän luo. Itse voit arvostella parhaiten asian. Ota se vakavuudella.Käskin Hankkijan lähettämään nauriin, turnipsin ja lantun siemeniä. Aikovat panna postiin etuantia vastaan. Lunasta ne siis. Nyt kumminkin pidät lähetystäni liikana. Niin se onkin tavallisiin oloihin. Nyt kumminkin on pantava ne maahan. Turnipsimaita jäänee perunamaista, sillä se ei liene vielä tehty. — Korpihaalla on suomaata, johon aijotaan kylvää heinänsiementä. Nyt heti, kun perunat on maassa, laitat puhdistamaan sinne ojia, kuokkimaan pyörtänöitä, hajottamaan savia, valmistamaan kolme sarkaa molemmin puolin tietä kauraa vasten kylvö kuntoon ja siihen kylvetään hajalleen naurista, mutta pitää panna siementä hyvin vähän, sillä aina on tullut minullekin liika vähän ja niin ollen liian tiheä taimisto. Myöhemmin kylvetään päälle heinänsiemen, joten ei haittaa, vaikka olisi hyvinkin harvaa. Rukiita et saa antaa kenellekään paitsi omalle työväelle, kun kunta myy 60 p kilosta. Käske ottaa kunnalta niin tasottuu vahinko paremmin. En ymmärrä sellaista kunnan päätöstä. Jos nykyisen kunnallisasetuksen aikana näin tehdään niin mitä sitten tulevan. Kunnalle jää toinen puoli hinnasta maksettavaksi. Valtion pakkohinta tulee kai noin 70 p. Nivalalaiset ovat ostaneet 1:25 p ja jakavat 60 p siis veronmaksajat saavat maksaa enemmän puolen ellei valtio korvaa, eikä se tule korvaamaan, mikä on jaettu ennen takavarikkoa. Väki pitää ottaa talon ruokaan. Kaikki muut paitsi urakkamiehet ja niillekin voi antaa ruokatarpeita. —
Osta uusi naistenpyörä, että pääset neuvottelemaan Juholan kanssa asioista. Se Mehtälän elämä on luultavasti huonoa. Jos ruuasta Tapanilaiset ovat valittaneet niin on vaikea ottaa vakituisiksi vaan jos syy on käskijän niin voit ottaa. Tuumi Iisakin kanssa ja käske hänen noin kautta rantain yksityisesti kysyä haluja ja palkkaa. Markulle saat maksaa 2.50, jos rukiin hinta on sama kuin kauppiailla, ei kuitenkaan enempi kuin 70 p. Anna ne Mehtälän ohrat ylös ja tuota avain kotiin. Ehkä ovat kotoa ottaneet liian tarkkaan, kun lapsillekin saa 300 gr. Silloin voi tarkistaa. Mehtälä tulee mukaan takavarikointiin. Ottokin siirtyy vielä viikon, joten tämä on aikaista. —
Senaattorien kesälomasta olemme sopineet. Minun kävi työnjaon vuoksi sangen huonosti. Pääsen lomalle vasta elokuussa. Kumminkin voin jonkun päivän ottaa heinäkuussa. — Alistuin virkani vuoksi, kun sen olen vastaanottanut, niin ei saa olla itsekäs. Täten luulen kumminkin parhaiten saavani tilapäisiä lomia, joita tarvitsen. Kenties en juhannukseksi pääsen kotiin vaan käyn myöhemmin ja syksyllä olen kuukauden. Kyllähän se on silloinkin, vaikka tärkein on heinäkuu uutisviljelysten ja heinätyön takia, mutta kun en ole enää oma herrani, niin on taivuttava toisten tahtoon.
Kunhan ei lakkohenki tulisi heinäkuussa sinne. Täällä uhataan suurlakolla maata ja eduskuntaa. Jos se nyt tulee niin veri vuotaa, sillä tämä huono henki pyrkii tahallaan siihen. Minä en kumminkaan usko sosialisteja niin tuhmiksi, kun kumminkin ovat vallassa. Silloin me jätämme paikkamme. Senaatin valtaa laajennetaan. Monet hallituksen tehtävät siirtyvät meille. Luulisi kansan iloitsevan, mutta se juopuu vallasta. Sivistystä kaipaamme. Älä pelkää yhtään minun suhteen, sillä meitä ei vihaa kukaan. Olen ollut lakkojen välittäjänä ym. vaan aina on tyyntä osalleni tullut.
Jos tarvitset rahaa niin lähetän, ettei tarvitse sieltä säästöjä ottaa. Minulla on täällä Kansallisosakepankissa 5000 mk tarpeitamme varten. Omalle väelle anna rahaa tarpeittensa mukaan, sillä se on taloutemme turva. Meidän tulee heille maksaa, kuten olen sanonut lupauksia enempi. Täällä sataa nyt kovasti. Ulkona on synkkää mutta sisällä tyyntä Ei kuulu muuta kuin kellon rapina teitä muistellessa. Laukkuni on täynnä asiakirjoja vaan koti-ikävä tuo sivu sivun perästä jaarituksia, jotka johtuvat mieleen.
Nyt olen mielestäni keksinyt ratkaisun sen Mehtälän meijerissä kululle ja pistän sen nyt muistaessani tähän. Mielestäni sopivin on seuraava menettely:
Fransu antaisi koninsa
Meidän annettaisiin kärryt ja hevoselle ruoka haassa vaan ei ketovainiossa
Jaakon ja Mikon poikaset kävisivät vuoroonsa meijerissä ja meijeristä tulevan korvauksen saisi Fransu Minä luulen, että toiset talot menisivät siihen ja konilla olisi kunnollinen syöttö ja rahaa saisi myös Fransu. Käypä nyt järjestämässä asia täten, sillä se on oikeus ja kohtuus ja mekin pelastuisimme sen konin ostosta. Varmasti on se paras ratkaisu jokaiselle. Vai kunnosti liminkalainen taas niin mainiosti itseään. Tulevan viikon puolivälissä pitäisi toisen rytkähtää. Palkkaa sitä muita vahtimaan, ettet rasitu. Jos tyttöjä käytät niin anna levähtää päivällä. Säästä myös muuten itseäsi ponnistuksilta. Etkö voi Iidan, Nannin tai Hannan asettua kiinteämmin emännän virkaan ja kehotinhan vielä lisääkin ottamaan. Nykyisistäkin voimista riittää kyllä vakituinenkin apuun, kun päivällä vain tytöt käy työssä. Siitä Aliisista en usko ulkotyössä paljon apua olevan muussa kuin lannan hajoituksessa ja muussa sen luonteisessa. Pimiä jo kirjoitusintoani hillitsee ja yöpöydällä oleva salkku asiakirjoineen kutsuu toisiin tehtäviin. Mielelläni kuulisin lapsikultien ja äidin laulua nimipäivänäni. Te nukutte toivottavasti virkistävää unta. Illalla siunasitte rukoillen isällekin rauhaisaa unta. Teitä kaihoten lasken hetken työskenneltyäni sänkyyn toivottaen sydämestäni teille hyvää yötä, terveyttä Luojamme varjeluksen alla. Se on myös Kyöstin päivän toivotus ja samalla sunnuntaitervehdys Isältä”