Kirje 1917-8-16, Nivala

”Rakkaimpani ! Nyt kirjoitan aivan talouskirjeen. Meille ei taida tulla vuodeksi viljaa Heikkilän väelle syödä. Toiset ruissarat ovat niin hallan panemat, ettei ole paljon pyörtänöiden vieressäkään jyväsiä tähkäpäissä. Iisakki on surullinen, sanoi ettei me osata aavistaa vielä mitä näemme.Uusia perunoita olemme jonkun kerran keittäneet vanhan navetan takaa (siinä on sitä punaista perunaa). Ne ovat hyvän kokoisia vaan eivät ole kovin tiheästi varren juuressa. Tammalan perunaa ei ole käyty katsomassa. Se niin kauniisti kukki vaan nyt kun on satanut, tuntuu toivo elpyvän. Yksi lehmä Kultanen, jossa luulimme olevan möyrytaudin on nyt laihtunut. Maito on mennyt hyvin vähäksi ja nyt on niin huono, ettei tahdo päästä kävelemään. Olisihan sama, vaikka heti panisi ammeeseen, vaan kun on niin kuumat ilmat, niin ei taida säilyä. Mitä teemme tälle lehmälle? Kyllä se on ihmeellistä, kun lehmiltä menee maito kokonaan ja ihmisraukat aivan nääntyvät nuot lehmättömät. En ole vielä nostanut maidon hintaa. Miten ylös se pitäisi nostaa. Meillä leikataan ruista. En ole vielä ketään leikkomiestä tilittänyt, sanoivat täällä maksetun kuhilaasta 40 p ja tupusta 25 p maksanko minä samoin? Myllykankaan isäntä sanoi vieneensä asemalle heiniä niin oli maksettu 60 p/kg. Oli ollut pienoinen kuorma, niin oli saanut 300 mk. Kysyin onko teillä myydä heinää. Hän sanoi ei olisi myydä päinvastoin pitää vähentää karjaa. Kun nyt tulee kilo sokeria marjojen laittoa varten, ei kai syyskuulla sitten saadakaan, niin annanko koko väelle sitten sen annoksen?
Lamppuöljyä emme ole saaneet. Olisimme ottaneet, kun sanovat sen kallistuvan, vaikka se nyt jo maksaa 80 p/l. Siitä kansalaiskokouksesta Juhola ei kuulu puhuvan yhtään sanaa. Hän kuului sanovan, että ivatessaan kokousta, hän ehdotti sähkösanomaa senaatille. Voi Juhola parkaa, kun tällaista yleisölle tekee ja tämmöisessä asiassa. Yleisö tosin tuntui keppaiselta ja uteliaisuus kai sinne veti, vaan Juholan teko oli minusta ruma, jos nimittäin tämä on totta. Luulen, että porvarillisen senaatin arvostelu on jo kärkensä menettänyt.
Kaikki on Jumalan kädessä. Hän johtaa kaiken. Usein tulee oikein paha olla, kun olet siellä keskellä myllerrystä. Tahtoo väliin pelko voittaa, mutta lasten kanssa kun aina puhumme, että Jumala johtaa kaikki isän askelet, meidän isälle ei mitään pahaa tapahdu. Tuntuu kuin saisimme semmoisen luottamuksen, ettemme sitten niin pelkää. Joko Wuolijoki lähti pois. Voi hänen asemaansa ja kuka hyvänsä joutuu sitä asiaa hoitamaan nykyään niin on tietenkin se voittamaton tuo ryövääjäjoukko. Lämpöinen tervehdys kaipaavalta omaltasi”
J.K. En muistanutkaan. Hirvosella olen käynyt. Siellä tuumattiin, otetaan kotiopettaja Hirvoselle asumaan ja siellä pidetään kouluakin, vaan sitä rouva pahoitteli, ettei ole pianoa ja kyllä olisin sitä mieltä, eikös osteta piano. Koeta harkita tätä asiaa. Peltoniemen Toivo kanssa tulee sinne. En voinut Kerttua ja Weikkoa suosittaa, kun vähän viittasin sinne päin. Pitäisi saada Weikko yksityisempään opetukseen, sillä joukko-opetus ei näytä häntä vievän eteenpäin. Hän heti sanoi, ettei tänne voi tulla, kun he ovat niin alkavia. Nyt lähtevät Kerttu ja Kalervo pienten kouluun. Toivo Martikaiselta terveisiä. Hän kävi täällä ja luki kirjoituksesi Liitosta ja sanoi siitä selvinneen yhden asian, jota hän ei ollut tiennyt.”