Kirje 1917-8-30, Helsinki

”Rakkaimpani! Eduskunnan yritys kokoontua meni verrattain rauhallisesti ohi. Paras olisi ollut, ettei heitä olisi ollenkaan estetty, sillä tulos olisi ollut sama. Työtä on paljon, mutta yrittää täytyy. Minä olen vakavammalla mielellä nyt paikallani, kun tämä sotku selviytyi. Kieltäytymisestä aiheutunut sotku näkyy myös selviytyneen tavallaan. Kenties se herätti muutamissa kostomieltä, mutta toiset sai tarkistaa kantaansa ja se ei ole myöskään paha. Muutamat näyttivät pyyhkivän nimeni vaan se on sen parempi. Lopputuloksen otan rauhallisesti vastaan tuli mitä tuli. Nyt näen harvemmilla listoilla ollen, onko kannatusta.Kyllä minua ihmetyttää Heikin käytös Hannan luona. Woi kun oli pohja heikko ja minun täytyi seisoa tavallani yksin, sillä se tuki, jonka ryhmässä sain oli hienotunteisuutta kunnioitusta vakaumukselle ja osoitti vain heidänkin pohjan heikkoutta. Minua hermostutti se vaalijuttu vaan nyt olen taas kylmä hallitusmies.
Iisakin otin rengiksi ja käskin hänen puhua Sampalle. Anna 20 mk S:lle, jos I. on sopinut hänen kanssa, ellei niin antaa olla. Lanterin Antille panin kirjekortin, kun nostimme vankien hoito- ja kyytitaksan. Sain taistella, että sain maksun heinäkuusta alkaen. Tästä en viitsinyt hänelle mainita. Toiset tahto syyskuusta alkaen vaan minä voitin. Voit sen sanoa, jos itse aloittaa. Tervehdykseni kaipaavalta Kyöstiltäsi”