Kirje 1917-8-6, Nivala

Kyösti rakkaani!”Woi miten kauhealta tuntui, että Sinä hyväksyit manifestin. Kun kirjettäsi luin siihen asti, tuntui, että minulta pääsee huuto ja siitä asti on minun ollut kauhean paha olo. Woi Kyösti, etkö voinut tehdä toisin. Kun mietin, mitä sanoisit sinä syrjästä katsojana teosta, jonka nyt olet tehnyt, pelkään, että olisit tuomari ja halveksija vai pitääkö osien muuttua? Muistan niin elävästi Juhani Ahon ”Tuomion”, jota olemme Kansallisteatterissa katsomassa, muistan ne lain pohjalla olot ja muistan kuinka molemmat tahtoivat Suomen onnea, toiset matelemalla Venäjän vallan alla ja toiset kohti suoraan ilman käskyjä kuulematta. Kun muistan niitä sortoaikoja, niin muistan urheaa Kyöstiäni, joka aina sanoi ei tippaakaan perään ja toisin ajattelevista tulit sanomaan mitä hyvänsä. Woi Kyösti rakas näitä mietin yksin. Tuntuu, kun en Sinua tuntisi. En ole ketään puhutellut. En tiedä arvosteluja ja toivon, etten mitään kuulisikaan, kun en osaa puolustaa.
Kansan Tahdossa on ollut ilmoitus siitä, että senaattori Kallio on sanonut, ettei maidon rajahintojen ylittämiselle voida mitään ja siinä oli vielä, että semmoiset hallitusmiehet ovat turhaa siellä, kun ne eivät mitään voi. Nämä kaikki ovat yhtenä myllerryksenä mielessäni. Waikka miten olisi ja mitä tapahtuisi, niin siitä olen varma, ettei mitkään alhaiset pyyteet ole tätä saaneet, vaan yksistään Suomen onni yksin, niin hän oli sanonut, että eikö teillä Kallion kanssa ole yhteisiä asioita niin eikö sinun pitäisi mennä keskustelemaan hänen kanssaan heti hän oli mennyt ja vähän ajan perästä siihen huoneeseen, niin olette olleet yhdessä petaamassa vuodetta. Sinulle rouva oli nakannut silkkityynyn pään alle. Tämän unen johdosta luulen, että Oulussa olet saanut ikävyyttä ja eikö tämä maitoasia lieneekin siihen vetävä. Vaan eihän lakoillekaan mitään mahda ja eikö tämä ole lakon tapainen tämäkin.
Joelta ei saatu vielä kaikkia luokoja otetuksi, kun lauantai aamuna satoi nyt maanantaina otetaan ne omalla väellä. Söderlund menee Mehtälään kylvämään ruista, kun kone on siellä. Mitenkähän järjestetään se Mehtälän paimennus? Eve lupasi niillä ehdoilla, joita lupasit. Tytöt ovat jo kysyneet itselleen toveria Suvannolta ja hän oli tuumannut, että kyllä hän voi ruveta. Tytöt ovat huomanneet sen vakavaksi ja hyväksi tytöksi. Se on Sarjanperältä kotoisin ja vanhempia en tiedä. Hiivaa en ole saanut, joten en voinut lähettää täältä ruokaa. Leikkaamaan kait pian päästään. Mitä maksetaan kuhilaista ja tupuista? Viime yö oli kylmä, vaan en luule olevan kuuraa. 4 astetta lämmintä oli kahden aikaan.
Rakas Kyösti koetan ymmärtää Sinua, olihan tekosi johdonmukainen, vaan kun on syrjässä, ei pääse asioiden ytimeen ja sen tähden luulen arvostelun lankeavan räikeänä ylitsenne. Jumala johtakoon työsi oikeaan valkamaan. Lämpöisin tervehdyksin sinua alati ajatteleva eukkosi ”