Kirje 1917-9-10, Nivala

”Rakkaimpani! Panen heti kapsäkin tulemaan. En tiedä, jos Juhola saa sen asemalle tänään. Kävin Kivimäeltä sen lupalapun noutamassa ja kysyin Heikiltä onko meijeriltä tehty isompaa voikauppaa. Ei ole, vaan sanoi meijeri myy vain käteisellä. Nyt voit toimia jos tahdot ja vielä tämä lisätyöksesi. Ikävää kun on niin sateista. Taaskaan ei saa riiheen ajetuksi.En ymmärrä tuletko kotiin ennen vaaleja ja pidätkö puheita. Olisi sentään hyvä, että tässä kuussa kävisit kotona, vaan pakotuksena et saa sitä pitää. Toimi niin kuin parhaaksi näet. Olisi hyvä, jos kävisit puhumassa täällä nälän tulosta, sillä täällä ei nyt uskota nälkään, sillä viljaa tulee hyvästi ja toisin paikoin ei halla pannut sanottavasti ja usein kuulee sanottavan, että ne on turhia pelkoja.
Wieno on parempi. Vielä illalla tuli pää kipeäksi, vaan yön hän on nukkunut heräämättä. Kuumetta oli 37,8. Kyllä hän syöpi. Luulen tämän menevän ohi, joten meidän ei tarvitse olla levottomia hänen tähtensä. En mitään erikoista tänne tiedä. Sairashuoneessa on sairaita ja aina joku sinne kuoleekin. Nyt on siellä yksi emäntä heikkona. Vatsahaava hänellä on. Ensin näytti, että hän paranee, mutta nyt ei ole enää suuria toiveita. Hän tahtoo kotiin ja tohtori on luvannut, mutta ei hänen miehensä uskalla lähteä viemään. Sadeilma painaa niin mieltä, ettei tahdo saattaa oikein kirjoittaa. Lopetan tämän ja leipasen sinulle juuston ja toivon, että se maistuu sinusta oikein hyvältä niin kuin kaikkikin, mitä pistämme kapsäkkiin. Nämä omenat, jotka lapset saivat Hilma-tädiltä keitin isälle. Maistelepa, kun ne ovat hyviä. Sydämelliset tervehdykset omiltasi ”
Senaattori Kyösti Kalliolle annetaan Nivalan elintarvelautakunnan puolesta lupa kuljettaa 5 kg voita omaa tarvettansa varten Helsingin kaupunkiin Nivalassa 9 pnä 1917 Elintarvelautakunta