Kirje 1917-9-29, Helsinki

”Rakkaimpani On lauantai-ilta. Kävin saunassa niin kuin kotona ja nyt elän sunnuntai tunnelmissa. Ei sellaisissa kuin kotona vaan niitä ainoastaan muistellessa. Kävin illalla senaattori Setälän luona, joka asuu melkein vastasella puolella katua. Minulla tuli siellä säälittävän ikävä. Hänellä oli ennen suuri huoneisto ja loistava koti Helmi Krohnin kanssa, mutta nyt näyttää se särkyneeltä ja kylmältä. Nykyinen rouvansa asuu heidän omalla maatilalla lapsineen. Itse asuu täällä kahdessa huoneessa kuten minäkin. Entisiä lapsia en voinut kysyä. Vanhin on niistä 23 vuoden. Säälitti minua tuo miesparka, vaikka onkin maatilallaan tanskatar. Minun tuli siellä ikävä, kun muistin entistä Setälän kotia, vaikka kyllähän sanotaan Helminkin olleen oikkusen. Mutta sittenkin. Ei Wienon vaan sen rouvan vuoksi. Tunnen sen opettajattaren isän ja tunsin äidinkin, joka on jo kuollut. Lapsia jäi paljon ja ellen väärin muista on toisena äitinä täti. Onko tämä neiti ylioppilas?Koeta nyt saada niille lapsirukille terveet kengät. K.Haapakosken henkivakuutuksen maksoin täällä, kun en ole voinut, kun en ole voinut todistaa hänen kuolemaa. Sano se Laurilalle heti. Myös voit sen sanoa tädille, jos haluat. Sano hänelle terveiseni. Olisi hyvä, jos diakonissat kävisivät olemassa yötä. Palkitse heitä vaivoistansa. Jos rukiit on puitu niin kuivatkaa sillä isolla luuvalla ne Korpihaan kaurat, niin saa yhteen menoon puida nekin, eli jos koneen saatte, niin puikaa ne ulkokuivalta, vaan jyvät on pantava eri paikkaan. Sitä heinänsiemenen aittaa pidä tarkoin lukossa. Hyvä olisi, jos Mehtälästä hakisi niitä heinänsiemeniä puitavaksi, joista puhuin.
No meidän lapsista on kolme koulussa. Saa nähdä, miten se koulu menestyy. Minä panen hieman kysymyksen alaiseksi. — Kellarien suulle laita lukot heti. Kun hehdosta maksetaan 30-37 markkaa, niin kohtelevat epärehelliset ihmiset jo saalista. Rajahinta perunoilla on nyt 30 markkaa. Luulen, että saisit niitä vieläkin kuorman lähettää Ylivieskaan, kun kotona ei viitsi ottaa nykyisiä hintoja. Lisäksi on pilaantumisvaara. Jos sinulla rahaa liiaksi kertyy niin pane Postipankkiin 1000 mk omalle tilillesi, jos entinen on minun nimissä. Lasten nimille vois myös panna. Ne eivät taida ottaa samalle vastakirjalle yhtenä vuotena kuin 1000 mk. Se Ylivieskan vastakirja on Jaakolla. Ei hän ollut siihen pannut omistaan lisää. Niistä pankissa olevista saisit panna 200 mk kunnan pankkiin säästöön ja 1000 mk antaa olla palkollisten vuositilin varalta, ellet luule muuten kertyvän marraskuun 1 päivään.
Sen ”Lissun” kuten jo sanoin saisitte myödä 700-800 markalla. Sanoin sen jo Iisakille. Sianlihan hinta nousee pian, joten voit antaa ison emon olla toistaiseksi. Yhden lienet jo myynyt. Ellet niin anna vielä muutamia päiviä olla. Nauriita ja turnipsia ja niiden naatteja pienien perunoiden ohella voi nyt antaa niille. Nauriita voi nyt myöskin käyttää ja korvata perunoita. Perunain syöttö eläimille on kielletty eikä niitä kannatakaan syöttää. Kun Mehtälässä on niin tavattoman hyvät syötöt niin ei siellä saa antaa kuin olkia yön aikana. Sano se niille. Siinä haalla oli vielä vähän kuokkimatta. Se pitäisi saada kuokituksi ja ojiin. Jos maksua vähästyvät niin lisää, sillä se on yhdentekevä niin pienestä työmaasta mikä sillä on taksana. pääasia että tulee tehdyksi.
Mehtälä on nykyisin surun lapseni. Auraus siellä kyllä menee mutta niiden sänkien kyntö, riihen puinti, talouden hoito ym. murehuttaa. Lienevätkö saaneet edes eloja koolle siellä.. Takanevan viljat täytyy jättää puimatta kunnes reellä saa kipata kotiin. Sitten on sinulla vielä se lahti. Kun nyt on jäähtynyt ilmat niin lahtauta yli kuun aikaan itselle muutamia ja saat niitä myydä karjanmyyntiosuuskunnalle ja elintarvikelautakunnalle kilokaupalla ja nahkat itselle. Kyllä tulen lokakuussa käymään kotona ja jos en tule eduskuntaan valituksi, niin sitten kai pääsen luoksenne, sillä sijalle astuu uudet.”