Kirje 1918-1-17, Helsinki

”Rakkaimpani! Lähdin senaatin istunnosta vähän kesken, että kerkeäisin edes kerran viikossa saamaan kunnollisen kirjeen, kun nukkuma-aikakin viime yönä jäi 4 tuntiin. Hyvin jaksan kumminkin. Ei ole mitään rauhanhäiriöitä tapahtunut, vaikka uhkauksia ei puutu. Yhteistoiminta sos. ja venäläisten välillä ei ole lakannut.Taksoituksesta valitan. Kirjoitan sen täällä ja Iisakki saa mennä valittamaan, niin saavat kysellä mitä haluavat. Olepa hyvä ja katso löytyykö maatalouskalenterissa tai jossain muualla sitä luetteloa, jonka tein kylvöpinta-aloista. Knuutin Heikillä se olisi, vaan ei viitsi häneltä pyytää. Se jäi irtaimelle paperille, joka on ehkä vanhan kassakirjan välissä. Jyvistä ei ole vähennetty siementä. Wiime vuoden sadosta ei ole heiniä ainakaan myyty eikä heinänsiemeniä.
Palkkaa olen saanut 1656 mk kuukaudessa, 8 kk ja 1 kk / 2186 mk, josta on vähennettävä valtakirjan lunastus 1030, joten siinäkin liikaa 650 markkaa, vaikka ottavat joka pennin, joka halu näkyy olevan.
Sähkövalosta tuhrasin vähän illalliseen kirjeeseen. Tietysti et tykkää, kun puhun niin vähistä lampuista. Minä luulen sisäjohtojen tulevan hirveän kalliiksi, jonka pannessa vasta näkevät ja kun lisäksi ei saa kunnollisia lamppuja. Navettaan pannaan normaalit lamput (16 kynttilän) heti oven päälle. Samoin talliin. Tallin yliselle riittää 10 kynttilän lamppu. Samoin verantaan, Iisakin ja Iidan kamariin, jos kaikkialle panet. Tulen vaaran vuoksi vintille olisi hyvä 10 kynttilän lamppu, mutta menee hyvin pitkä johto, ellei katon läpi emännän kamarista pane. Silloin saisi olla 10 kynttilän lamppu rapun päässäkin vaan alaalta sytytettävä ja sammutettava.”