Kirje 1918-1-20, Nivala

Herrani ja isäntäni”Kiitos kahdesta kirjeestäsi, jotka sain nyt lauantaiaamuna. Ei tänne ole tullut mitään sotilaita vielä, vaikka suojeluskaartikin on yhden yön rintamana niitä odottanut. Toivokaamme, että ne olisivatkin huhuja vain, joten säilyisimme siltä maan vaivalta.
Soitin Willelle Ylivieskaan ja tiedustelin heinän hintoja. Hän sanoi paalitetuista heinistä maksettavan 1 mk/kg ja käski tuoda heti. Nyt sovimme Iisakin kanssa, milloin lähdetään. Wille aikoi hoitaa kaikki raha-asiat, kun vain lähetän sinun vastakirjasi sinne. En tiedä heinänpaalituksesta mitään. Iisakki on kyllä vienyt nahkalaput ja vaakan. Arvelimme, että ainakin ensimmäiset kuormat tehdään tällä tavalla.
Sunnuntaina
Kiitos kirjeestäsi ja sunnuntaitervehdyksestä. Odotamme neiti Merenheimoa tänne vieraaksi. Hän oli Wienolle niin sanonut. Taas on pakkasempi ja aurinkokin näyttää kulkevan paljon korkeammalla. Tuntuu kummalta, miksi järkevät ihmiset riitelevät, miksi nyt kun meille alkoi uusi ajanjakso viitsitään näyttää ulkomaailmalle kaikkein ruminta, että omat kansalaiset ryöväävät ja murhaavat. Ny juuri, kun olemme näyttämölle nousseet. Jumala kai niin tahtoo, että kehitymme ja kasvamme nopeammin. Aina, kun sinä työssäsi menestyt ja onnistut, niin muistan kiittää Jumalaa siitä ja sitä toivon sinunkin tekevän, sillä kiitos ei kuulu meille vaan Jumalalle, joka antaa meille kaikki. Ei me saa tulla ylpeiksi itsestämme, vaan ainoastaan siitä, että olemme kelvanneet työhön isänmaan palveluksessa Jumalan tahdosta. Näin ajattelen joka kerta, kun ajattelen sinua. Kiitän Jumalaa siitä, että voit isänmaata palvella, mutta kiitän myös siitä, että menestyt työssäsi.
Maanantaiaamu. Neiti Merenheimo oli meillä vieraana aivan iltaan asti. Hänellä on ikävä Hirvosilla taas, kun on käynyt kotonaan. Anni ei ole vielä saanut paikkaa. Ei Simoonkaan oteta diakonissaa. Söderlund on samanlainen kuin lähtiessään. En voi hänelle puhua palkasta, kun hän ei ole puhunut mitään. Kirjoitti hän Raumalta, että isäntä lupasi tulla, jos muualta ei saa paikkaa. En saata mitenkään puhua palkasta hänelle.
Mehtälässä ei ollutkaan ruumenia, kun lantaa vetäessään miehet yrittivät tuoda kotiin. Ainoastaan heinänsiemenen ruumenet olivat tallella. Oletko myynyt niitä muille kuin Ransulle. Hän kyllä kuului niitä hakevan. Tiistaina mennään viemään heiniä asemalle, jos vain ei ole pyry. Taaskin mentiin 5.llä hevosella Mehtälään lannanajoon. Sinun valituksesi pitäisi olla ennen 30 p tk, sillä siihen loppuu valitusaika. Lähetän tämän lapun, kun arvelen tätä sinun tarkoittavan. Joudutan tämän postiin tuomaan lämpöinen tervehdys omiltasi.”