Kirje 1918-1-21, Helsinki

”Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi, jonka heti maanantaina ylösnoustessani sain. Kyllä Nivalan ukot ovat typeriä, kun eivät anna Ouluun viljaa, josta omaan hätäänsä saivat itse. Semmoinen kanta vie siihen tulokseen, että ensin tapetaan nälkään ne seudut, jossa ei ole omaa tuotantoa. Olivat valmiit oululaisten ottamaan, vaan ei edes makseta velkaa. Se on niin lyhytnäköistä politiikkaa, että se kostaa itsensä. Sellaisesta syntyy anarkia. En usko sinne ryssiä tulevan, kuten sanoit huhujen kulkevan. Kyllä ne menevät täältä vähitellen pois. Ehkä Yliniemen poika kotiutuu, vaan muita en usko tulevan.Kylläpä on ikävä, kun se hullu mies on vapaana ja uhkailee. Waatikaa se sellaiseen hoitoon, ettei saa hypätä vapaana. Waivaishoito on vastuunalainen sen ilkitöistä ja voi joutua syytteeseen, jos se aikomiaan rikoksia tekee. Siis August Wilkunalle pitää Olkkosen ilmoittaa.
Punakaartilaisten väkivallantöitä on ilmennyt eilen useita. Wiipurissa on kaatunut ja haavoittunut miehiä molemmin puolin. Sanotaan 17 nuorukaista 7 tuntia pitäneen puoliaan toistasataista huligaanijoukkoa vastaan. Sanomalehdistä näet enempi. Tänään kuuluu käyvän Nurmijärvellä ja Luumäellä. Pietarista on myös tulossa roistoja, vaan toivottavasti eivät pitkälle pääse. Täällä on taas rauhallista. Yrittivät täällä lähistöllä viime viikolla, vaan kun polttivat nenänsä, niin näyttivät asettuvan.
Tuntuu, ettei koko maassa olisi niin turvallista paikkaa kuin Nivala. Siellä soisin minäkin olevan, vaan kohtalo on määrännyt toisin. Surkealta ja hävyttömältä nämä metelit tuntuu, vaan siitä huolimatta olen tyyni ja hyvissä voimissa. Toivon aina, että pääsemme järkiimme aikanaan, ettei nuori vapautemme, tuo pienen kansan suuri unelma häviäisi.
Eikö karinajoon ole vielä ryhdytty? Jos heinät ovat a 80 p, niin on paras olla paalittamatta. Ehkä muutenkin on parempi, jos siirtyy. Olkia uskon olevan vielä paljon, kun niitä on Mehtälässä, mutta eihän sovi lähteä sieltä kuormaa kahta kerrallaan antamaan. Lienette perinyt 1 mk kuposta. Se on kelpo hinta, vaan ei meidän nosteta, ellei muut ota enempi.”