Kirje 1918-1-22, Helsinki

Haltiattarelleni!”Olit muuttanut kirjeesi tavallista tunnistetta, niin aloitin minä myös samoin, tuntiakseni kuinka vieraalta se tuntuu. Niin sen enempää en Helsingistä kirjoitakaan, sillä haluan puhua ”Rakkaimmalleni” teille, joita kaipaan.
Yritin pari päivää sitten mennä ostamaan Millerin viimeistä kirjaa menetelläkseni samoin kuin sinä, vaan juuri sulkivat, joten en mennyt. Pieniä levottomuuksia ja kansanliikkeitä näkyy kaikkialla, vaan mitään aivan vakavaa ei ole tapahtunut muuta kuin sanomalehdessä näkyy. Tietysti uhkailua ym. näkee tällaisena aikana hallitustakin vastaan, vaan ei niille voi panna arvoa. Älä siis tuollaisista välitä, jos sanomalehdissäkin näkyisi. Pietarissa ovat murhanneet kaksi entistä hallitusmiestä, vaan ei se kuulu järjestelmään heilläkään tuollainen roiston teko.
Oletko nähnyt W? Puhuiko mitään meidän kohtaamattomuudesta. Söderlundille täytynee minun kirjoittaa tai laittaa paikka. Luulen sillä olevan henkivakuutusmaksun 130 mk tässä kuussa. Anna jos tahtoo. Minullakin lienee taas maksu. Ellen väärin muista, oli siitä muistutus. Tuumin ottaa isomman, vaan ei ole tullut toimeen sekään aije.
Heinien paras myyntitapa on, kun myytte Willen avustuksella Ylivieskassa. Hyvin paljon ei niitä liene. Vetäkää omilla sen mukaan, kun paalittavat. Lanta on ollut liian lujassa, kun oli jäänyt karsinoihin Mehtälässä. Niin ei ole ikinä käynyt. Totta kait aamuin vietiin kuormat kotoa. Ellei, niin vaikene entiselle. Ruumenia en muista luvanneeni muille kuin Ransulle ja ehkä Amalille. Niillekin molemmille raukoille tulee rahanpuute. Oljista jo kirjoitin.
Sotilaita en usko sinne tulevan. Korkeintaan elintarpeita hakeen, vaan niiden ei saa antaa pakkoluovuttamaan. Kirjoitan lapun mukaan Heikki Knuutille elintarpeista. Vie se hänelle. Ransu saisi hyvän kelin aikana noutaa jauhoja. Tosin hänellä on lähes helmikuun loppuun, vaan saat antaa vaikka 100 kg. Jannelle ei voi antaa kuin 50 kg kerralla kuukaudessa. Tosin menee yli, vaan anna se kumminkin, kun heiltä puuttuu. Lähettämäsi lappu oli oikea. Lähetän ainakin maanantai-illaksi sinne valituksen. Syd. terveiset teille Kyöstiltäsi ”