Kirje 1918-1-22, Nivala

Rakkaimpani! ”Nyt vietiin meidän heiniä asemalle 5 hevosella 2958 kg. Siellä on maksettu 1,12 p ja hajanaisista 1 mk 10 p. Siis paalitetuista 2 p enempi. Sano paalitammeko? Tänään on meillä muurari korjaamassa saunan kiuasta ja meijerituvan muuria. Olemme päättäneet huomenna ottaa lahtarin ja panna se pieni possunkin menemään. Täällä on ollut ankarat pakkaset, ei ole voinut ruveta ennen lahtihommiin. Meiltä poiki yksi nuori kesken. Se ei anna maitoa. Panemme sen menemään samaa kyytiä. Taidan panna lihat Ylivieskaan.Sähkölampuista en ole puhunut kenenkään kanssa, kun kukaan ei ole minulta sitä kysynytkään. Sisäjohtoja jo kuuluttiin asetettavan paikoilleen. Olen ajatellut, että kyllä meidän pitää tällä puolen saada ainakin neljään huoneeseen. Tänä aamuna säikähdin kauheasti, kun otin välikamarin kattolampun käteeni, niin se räjähti niin kauheasti, että terve öljykotelo meni keskeltä poikki ja käteeni jäänyt puoli syttyi palamaan. Kiitos Jumalan, ettei kasvoni palanut, vaikka se mahtoi olla lähellä, kun jälestä päinkin vielä kuumotti toista poskea. Näin meni se hyvä lamppu, joka jo monet kerrat ehti meitä säikyttää. Nythän ei ole meillä enää kuin sinun lamppu, jonka pelotta uskaltaa sytyttää.
Kerron vielä tuosta heinänvedosta. Iisakin kanssa tuumasimme, että nyt kun on hyvä keli ja ilmat, niin vedetään se mitä arvellaan sopivan viedä ja sitten jätetään. Lopetan nyt, sillä vähän väsyttää ja laitan tämän keskiviikkona tuomaan terveiset isälle Hyvä yötä Jumala Sinua suojatkoon..
Keskiviikkoaamu
Täällä on kaksi huligaania, jotka olivat sanoneet hommaavansa aseita suojeluskunnalle. Tohtori ja apteekkari ja joku isäntä vielä olivat joutuneet narrattavaksi. Tohtori kirjoitti 1/2 l spriitä ja apteekkari antoi koko litran ja sitten oli ryypätty kaupan päälle. Lentosen piti mennä heidän mukanaan aseita hakemaan, vaan miehet katosivat jo välillä. Tämmöisissä hommissa kerrotaan Aug. Wilkunan vilustuneen ja saaneen keuhkokuumeen. Hän kai on parantunut. Kansantahtoon olivat huligaanit kepposensa panneet. Suojeluskaarti täällä ahkerasti harjoittelee. Samppakin kuului siihen yhtyneen. Niitä kuului olevan jo paljon jäseniä.
Telefoonia en ole vielä saanut, vaikka olen Juholaa muistuttanut siitä. Kunnanvaltuustoon ovat ehdotetut jäsenet kirkolta Eemeli, Kivimäki, Laakso, Korva ja Mantila. Aijomme hommata naisiakin mukaan. Kärenlammin ehdokkaat ovat Aino Laakso ja Alhovaara. Meillä on naisten kokous tästä perjantaina. Siis kun meillä on naisvalta. Mitähän sinä tuumaat tästä.
Emäntätäti on huonosti voipa. Aiomme käydä lääkärin puheilla tänään. Ei hän anna Annin hoitaa itseään. Miten mahtaisi sitten olla, kun tulisi huonommaksi. Kainossa on kova yskä ja Kertussa hammastauti, joten meillä on taas vähän ikävää. Mutta ovathan nämä semmoista ohimenevää. Viime yönkin nukkuivat hyvin, ainoastaan emäntä valvotti. Waiheen Erkiltä käskin kysyä sitä kiljuhommaa, kun se huhu tuli niin yleiseksi ja meidätkin oli siihen sekoitettu. Erkki tuli tänne ja sanoi Eemelin tuoneen Hanneksen ja Aapon jyviä ja hän vain oli ne vaihtanut maltaisiinsa, joita hänellä oli kaksi kiloa, eikä sanonut heillä keitetyn. Koetti hän itkeäkin, vaan ei niin kieron miehen itku tunnu miltään eikä hän mielestäni puhdistunut, vaikka koetti tehdä ilmiantoja toisista Lopetan nyt tämän pitkän kirjeen ja toivon Jumalan siunausta töillesi ja Jumalan nimessä koettakaa tehdä oikein. Luen puheitasi ja tuntuu kun silloin saisin kirjeen sinulta. Lämpöinen tervehdys omaltasi”