Kirje 1918-11-13, Nivala

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi. Se oja tulee torstaina päähän asti luoduksi. Erkki oli luonut sitä 12 syltä. Ja auraus on Korpihaalla niin menossa, että torstaina kedot tulee auratuksi. Sänkipeltoja on aurattu 8 ja ne on myöskin karhittu. Tänään kävin katsomassa niin ei tahtonutkaan karhi pystyä, sillä aamusta saakka on kovasti kylmännyt, joten taitaa perunamaan kyntö jäädä kesken.Samppa minusta taas tuoksuu punaiselle. Oikein inhottaa, ettei mies ole jykevämpi. Hirvonen oli kertonut, että hänen vasta ikävästi tahtoi käydä Wälikylällä, kun hän meni perustamaa sinne suojeluskuntaa, siellä vastattiin: Suojeluskunta tulee niin kuninkaalta, ei me yhdy, vaan jos perustetaan Sinikaarti, niin siihen. H olikin huomannut sanoa, että en minä muuta osaa sanoa, kuin ensimmäinen nimi täällä paperissa on Kallio. Se oli tuonut toisen mielen, ja niin tuli nimejä listaan. Wienolta sain kirjeen.
Tohtori ei ollut vielä Wienoa luvannut pois, vaikka Wieno sanoi pyrkineensä. Kehotin häntä olemaan vielä, että tuntee itsensä aivan reippaaksi. Kenties viikko on tarpeeksi. Lähetin perjantaina paketin ja historian sinne menemään. Toisinaan sanoo Wieno tuntevansakin halua lukea, vaan ei aina kuulu pysyvän se mieli. Kunpa hän vain paranisi. Kävin Pirttiperässä pyytämässä perunamyllyn lainaan ja kuljin Koljosen kautta. Kyllä siellä on aavaa. Meidänkin nimikkokuuset on kaadettu ja kaikki on tullut niin ikävän näköiseksi, vaan niinhän kaikki katoaa täällä. Ei mikään ole pysyväistä. Jumala suojatkoon meitä. Hyvää yötä!
Torstaiaamu. ”On kovasti kylmännyt, joten ei taida pystyä enää kyntämään. Hevosen jaloille tämä vaarallista. Taidan ruveta nyt väkeä vähentämään. Pekka sai sen verannan lattian ja tampuurin välilattian valmiiksi. Nyt hän korjailee navetan ikkunoita, sillä kyllä ne rempattaa. Iida lähtee nyt vapaaviikolle, kun Nanni tulee. Ei tämä näytä niin sekavalta, kun olen kulkenut työmailla ja nähnyt kaiken. Katri juuri heräsi ja huutaa tulkaa pukemaan, että pääsen pellavia loukuttamaan. Tuntuu tämä niin naurettavalta heikon lapsen suusta. Meillä on Granströmin eukko loukuttamassa. Lopetan. Jumala kanssamme kaikessa. Lämpöinen tervehdys kaipaavalta omaltasi”