Kirje 1918-11-14, Helsinki

Rakkaimpani! Panen tämän kirjeen Heikin mukana. Kirjoitin myös Mikko Mehtälälle, niistä Mehtälän töistä, vaikka taisin myöhästyä, kun jääti maan. Kenties ojaamaan kumminkin pystyy. Siitä kivityöstä kirjoitin hyvin horjuen, enkä nytkään oikein tiedä, miten olisi paras tehdä se sopimus, kun et osaa yhtään sitä arvostella ja minunkin on paha täältä sitä määrätä. Sen tähden ajattelin, että saa olla. Kumminkin olisi ne kivet pantava joskus alle ja jos on miehiä tarjolla, niin ei niitä viitsisi pois työntää. Selvin olisi urakka syltä kauppa paikoilleen pantuna. Silloin saisivat jakaa palkan, miten haluavat, sillä Otto osaa sitä tehdä, vaan Ransu ei ymärrä mitään. En kumminkaan arvaa arvioida maksua. Sen voin kumminkin sanoa, ettei sovi ollenkaan sama maksu kuin koulun kivijalasta, sillä tämä on toisenlaista työtä koko kivijalka. Kysy Otolta paljonko hän tahtoo sylestä. Halvimmaksi se tulisi, jos Otto ja Juo Arvola panisivat sen keväällä, jolloin on päivää ja vähän ympärillä muitakin. ottoon ja Janneen luottaisin paremmin kuin R. ja O.. Työn pituuden takia saat tehdä sopimuksen ja maksa Otolle 10 ja Ransulle 8 markkaa päivältä. Elleivät sillä tee näin lyhyen päivän aikana, niin olkoon ensi kesään. Sille Ransulle olisi siellä kykynsä mittaista työtä. Se saisi purkaa aitoja siellä uudella suolla sen takamaan ympäriltä.. Kirjoitan sen eri lapulle ja vaikka piirrän, niin saat antaa hänelle. Jätin Mikonkin kirjeen auki, niin näet mitä hänelle kirjoitin.Täällä ollaan taas uuden hallituksen synnytystuskissa. Kyllähän tässä taas pääsisi remmiin. Kumminkin koetan pysytellä poissa. Tietysti olet nyt vähentänyt väkeä ja Iisakki ei ehkä löydä työtä vakinaisillekaan, ellei ole tullut lunta. Sen tähden annan muutamia ohjeita, vaikka se onkin vaikea näin kaukaa. Ensinnäkin on se Korpihaalle mennessä ensimmäinen väliaita luhistunut maahan. Se olisi purettava ja pantava kunnollisiin kasoihin, ettei lahoaisi. Auratessa on tukkeutunut ojien päitä. Ne on avattava. Wirtsaa täytyy ajaa kedoille, kun maa kantaa. Jos lunta on nakannut, niin sitten on teillä tavaton kiire saada eloja, ohria ja sekulia kotiin myllylle. Lumettomana aikana saisi kattaa sen isomman luuvan ladon, joka syksyllä jäi kesken. Myöskin saisit myydä halkoja myllylle siitä sikalan edestä, jos maksavat 300 mk 41/2 syleltä. Anna ne kaikki siitä ja jos ei tule 41/2 syltä niin ota liiteristä lisää. Silloin tulee Wehkosen velka 1000 markkaa. Kotitarpeisiin saadaan riihiltä, jos loppuu ennen kelin tuloa. Sano tämä heti Iisakille, joka vie sanan Oskarille, joka puutetta kärsii. Älä kuuntele omaasi eikä Iisakin murinaa, että menee vähäksi, sillä riihillä on ja niitä ei voi lyhyytensä takia myydä.
Nyt on otettva rahaa kiinni, sillä verot ym. tulevat suuriksi. Myöskin myyn sen heinäprässin, jos Juhola maksaa 800 mk., jonka lupasi. Eikö ole ollut sen varsan ostajaa? Myy se 110 markalla, jos on ostajia. Warsojen karsinat pitäisi kanssa tyhjentää, etteivät olisi niin kuumia jaloille. Samoin vasikkain karsinat. Ja rehua pitäisi pitää runsaasti molemmissa. Ei kumminkaan tuhlaten. Katso, että on silppuja aina runsaasti lehmillekin. Olkia on myös syötettävä, että saadaan myydä heiniä. Yksin omaisuusveroon menee meiltä tuhansia markkoja, sillä aijotaan tällä tavalla ottaa ihmisiltä 300,000,000 markkaa. Koko maavero on tehnyt 3 miljoonaa ja nyt aijotaan sen lisäksi saada 300 miljoonaa. Karjan suhteen pidämme ankaran tarkastuksen nähdäksemme, mitä kannattaa pitää.
Kun sotilasotto tulee, niin anna ainoastaan 1, sillä ne uusiutuvat. Kumminkin, jos on sopivia, niin anna 2 välipuheella, ettei ensi otossa ole pakko antaa. Vasikannahat saat viettää kaikki parkkiin. Samoin lammasnahkat, jotka on kerittävä puhtaaksi. Onko Söderlundista kuulunut mitään? Jokohan me nyt sen kiroista pääsisimme. Jos S. punaisuus tekee haittaa, niin käske luoksesi ja puhu hänelle. Jos katuu renkeyttään tai muuta semmoista. niin sano, että sinä kirjoitat minulle, jos hän tahtoo, ja kysyt onko minulla hänen vapauttamistaan vastaan mitään. Lupaa niiden nyt Sampan ja Jaakon pitää vapaaviikko, jos tahtovat ja elleivät niin anna 25 mk. Tämän olen luvannut. Samoin I:lle, mutta hän voi pitää sitten, kun sen myllyn kanssa kuljeileminen loppuu, joka on ollut kyllin kevyttä oleilua.
Minulla ei ole valiokuntaa tänään, niin joudan taas kirjoittamaan yhtä ja toista, vaikka ne tulevat missä järjestyksessä mieleen johtuu. Olipa vahinko, jos perunamaan muokkaukset jäivät kesken. Mielestäni oli tässä aikaa sitten kun siitä puhuin. On äärettömän suuri ero syys- ja kevät lannoituksella. Heti kun nakkaa ensimmäisen lumen, niin pitää virtsaa ajaa navetan kellareista sen isomman luuvan taakse oikealle puolelle tietä. Warsinkin olisi toinen varvi lannoitettava. Wasemmalle puolen tietä ajettiin syksyllä. Myöskin olisi siinä seuraavassa vainiossa 7 sarkaa lannoitettava ehdottomasti. Olen puhunut niistä sinulle, Iisakille ja Weikolle. Ne ovat oikealla puolella tietä siitä alkaen, kun on toinen rumpu poikki tien. Siis noin puoli vainiosta perään päin. Etkö muista kuinka huono heinä siinä keskellä oli näillä 7 saralla. Se ei saa olla ensi kesänä ja parhaiten se huonous on poistettava virtsalannoituksella.
Kyllä se sinun apulainen ei taida päätään näillä vaivata. Siellä isolla luuvalle olisi paljon sellaista puuta, jonka sahalle saisi katkoa riihipuiksi tai sahata 1 metrin pituisiksi ja panna hyvästi syltäpinoon ja myydä myllylle 50 mk syltä. Paraita vanhoja hirsiä ei sahata, vaan kaikki koloset hirret, vuolet, niskat ym joita siellä on runsaasti maalla ja vedessä. Paraista saisi tehdä ”työn puutteen” aikaan kunnolliset avarat rumput siihen luuvan taakse, joka on tukossa. Ja varmaan huono on kotiluuvan tykönä. Siinä rospuuton aikaisia töitä. Tervolan Mattiakaan ei sinun tarvitse pidättää, jos haluaa seurata Jaakkoa. Palkkaa maksetaan hänelle 3-4 mk riippuu töistä vaan 5 mk, jos pystyy maatöihin. Koeta ne naisapulaiset myös saada pois, Meidänkin täytyy ajatella leivän piisaamista ensi kesänä. Lanteri lienee rukiit noutanut, ellei niin viette osuuskauppaan. Tarkastus voi tulla ja ne on laskettu pois viljastamme. Hän saa antaa jos tahtoo 500 mk velkakirjan. En tiedä joko kerran mainitsin sinulle, että maantien takana sen keskimmäisen syötöksen saisi aurata. Tämän olisin määrännyt ollessani siellä, vaan olen huolehtinut syötöstä ja kauransiemenestä. Kumminkin olen päättänyt, että se lehon niitty jätetään karjalle ja viedään Mehtälään runsaasti karjaa. Kaikki 10 niittylatoa siirretään pois sieltä uudelle suolle ja ehkä yksi vainiolle. Tähän auraukseen ei ryhdytä, ellei ole varmasti sulaa, että sen näyttää varmasti kahdella parilla ennättävän. Siis ei mennä ollenkaan, jos kylmäilee yön aikana ja muualla on työt kesken. On tässä nyt työtä ja touhua, kun lisäksi pidät mielessä, että pyörtänöitä saattanee nostaa kasoihin, vaikka vähän olisi maa jäässä.
Lopetan siis taloudellisten ohjeiden annon. Lähetä Wienolle rahaa 200 mk. Minä jätin hänelle 300 mk, vaan hän on vähän kuluttanut ja sairaalaan menee 3 viikossa 315 mk. Eiköhän anneta sen tulla ensi viikolla pois, kun tulee olleeksi 3 viikkoa. Ehkä hänelle tulee ikävämpi, kun paranee. Minä kirjoitan tohtorille ja annamme hänen ratkaista. Se oli paha, kun sille tohtorille ei tullut voita. Minä lupasin ja kyllä sinun pitäisi lähettää. En nyt muista erittäin mitään tärkeää. Et kai Iin Kallelle ole maksanut kuten muille, sillä lupasin hänelle 60 siis 3 mk päivältä. Kirjoitan nyt vielä sen lapun aidan purkamisesta, niin onkin kokonainen historia sinulle sunnuntai-illan lukemista. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”