Kirje 1918-11-28, Helsinki

Rakkaimpani! ”Wuosi on kulunut siitä, kun astuin Svinhuvfudin hallitukseen. Taas olisi minulla ollut tilaisuus samana vuosipäivänä astua Ingmannin ministeristöön. Sitä en tehnyt kumminkaan. Minusta tuntuu kaamealta vastata kaikesta ennen kaikkea nälästä kansan edessä. Pelkään, että Ingmannin hallitus ja juuri Ingman itse on esteenä, ettei tätä hallitusta pidetä puolueettomana. Sillä on juuri hänen kauttaan vanhan hallituksen leima. Sanoin sen vielä tänään kaikessa ystävyydessä Ingmannille itselleen. Yleensä koko Helsinki pitää valitettavana, kun emme menneet mukaan.Sieltä kotoa olen nyt saanut niin lyhkäsiä tietoja, että melkein olen ruvennut odottamaan sinua tänne. Sanon niin kuin Wieno, että minusta tuntuu siltä, kuin äiti tulisi tänne. Tietysti se on väärä tunne, sillä ei minulla ole minkään puutetta ja kohtahan tulen kotiin Aion ensi sunnuntaina käydä Turussa puhumassa tuossa muistorikkaassa kaupungissa. En tiedä, miksi minusta tuntuu oudolta mennä tuohon Kupittaan kylään – ei kastamaan vaan viemään maalaisliittolaista aatetta, siis uutta oppia. Tosin puhun tasavaltalaisuudesta, vaan kun sen keskeinen runko on maalaisliitto.
Sain kirjeesi, josta näin että tunnelmani oli aivan väärä, kuten luonnollista. Kuitenkin täytyy minun hieman purkaa kirjettäni, sillä rouva sanoi voin olevan vähissä. Lähetä siis tuo kontti raudoitettuna ja pane 1 kg voita 2 kg lihaa, 2 kg puurojauhoja ja 2 kg leipää. Näin paljon tuohon konttivakkaan ei ehkä mahdu, joten voita pienentää niitä määriä paitsi ei voita. Leipää minulla on ja ryynejä toi Alkio, joten jauhot eivät ole välttämättömiä. Köyttäkää rautalangalla ja pankaa nahkalappu, johon kirjoitatte osoitteen. Tietysti otan mielelläni vastaan tuomamiehen, mutta en tahtoisi sinua matkalla rasittaa. Jos lähdet niin ilman makuuvaunua et saa yrittääkään matkaan ja se on tilattava aikanaan. Tämä on ensimmäinen ehto. Heikki Knuuti voisi sen keskiviikkona lähettää tai mahtaako sieltä tulla ketään nuorsuomalaista tai suometarlaista kokoukseen tai kihlajaisiin, jotka ovat 8 p:nä. Kiire sillä lähetyksellä ei ole ja jos on jotain aivan tärkeää kotona, niin voisin minä käydä 1 päivän olemassa kotona 8 päivän tienoilla.
Kuningasvaali on 4-5 päivänä. Käy itse ja anna väen käydä. Listaa n:ro 2 on paras äänestää. Laimin ei saa lyödä tätä. Kun Wieno ei nyt lue, niin minusta olisi ollut melkein mukavampi, että olisit sen antanut asua alaalla tai kummassa vain haluaa. Ajatttelin, että se Katri hänen kyljessään olisi terveellinen viihdyke.
En ole yhtään kerennyt valmistua Turkua varten. Täytynee puhua mitä mieleen johtuu. Antaa sen Roivaisen perheen olla mummun varassa vuoden loppuun, vaikka minusta tuntuu, että se täytyy sittenkin hajottaa. Ei ole enää, joka varaisi niin kuin Mari ja suunnittelisi oloja eteen päin. Silloin voi myös neuvotella niiden koulusta ym.
Mitään erikoisempaa en tiedä, ellen uutisena pidä sitä, että tiemme monarkistien kanssa näyttää menevän entistä enemmän ristiin. Kyllä he tekevät taas yleisen hyökkäyksen meitä vastaan, kun emme edes valtaa ja kunniaa taivu jakamaan heidän kanssaan. Onhan se kumma sekin. Näin luulen kumminkin parhaaksi, vaikka riitaa en rakasta ja isänmaan onni on minulle kallein. Syd. terv. teille kaikille Kyöstiltäsi”