Kirje 1918-11-29, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Se Roivaisen perhe on niin järjestetty, että mummu ja Lyyli hoitavat perheen ja Esteri on meillä, vaikka A. Wilkuna on sitä mieltä, että hajotetaan se perhe.Eilen meille ilmoitettiin, että pakkoluovutusheinät pitää olla asemalla 10 pv joulukuuta ja niiden määrä on 36 kg manttaaliäyriltä. Paalitetuista heinistä maksetaan 11 p enempi kuin hajaheinistä ja paalituslanka maksaa täällä kaupassa 7 mk kilo. Siis teeppäs nyt laskelmia ja sano mitä teemme. Se on varma, että miehet Janne ja Toivo joutavat paalittamaan, ja onkin hyvä kun on lauha. Käskin Jannen korjauttaa sen prässin Wehkalan sepällä jo valmiiksi, jos käsket paalittamaan heinät. En ole muistanut Juholalle puhua mitään siitä toisesta prässistä, kun se Ouluun lähtö sotki asioita. Jos muistat neuvoa sieltä rospuuton töitä, niin sano, sillä täällä aina vain on maa lumetonta, joten ei pysty hevostöitä tekemään.
Onko sähköä ilmassa, vaan miksi täällä tuodaan aseita suojeluskunnalle? Täällä Lanteri puuhaa suojeluskuntien hajottamista, vaan enhän tiedä saako oikein kannatusta. Ainoastaan Wäilylällä? sanoivat olevan vähän tukea. Olkkonen on myynyt Puskalan Oskarille sen palstansa, johon hän meiltä otti rahat. Tottapa panemme kaiken pankkiin, sillä hyvin pärjäämme muutenkin.
Wieno on reipas ja iloinen ja sanoo hyvän olevan kotona, vaikka ei hänellä sairaalassakaan ollut ikävä. Uskon kaiken menevän ohi, varsinkin jos noudattaa lääkärin määräyksiä. Hän käski ostaa Myllerin voimisteluopaskirjan naisille, että Wieno ottaisi sen heti käytäntöön. Oulusta emme sitä saaneet. Sen oikeaa nimeä en tiedä, vaan tohtori minulle selitti, että niitä on miehille ja lapsille. Nyt pyydämme, että isä toisi sen Wienolle, että pääsemme alkuun. Onko sinulle evästä vielä, vaan lähetämmekö täältä? Lämpöinen tervehdys omaltasi”