Kirje 1918-11-7, Helsinki

Rakkaimpani! ”Nyt minä aloitan kirjeen nuhtelemalla, kun en ole saanut teiltä kirjettä, vaikka oli niin monenlaista touhua ja työtä. Myöskään en ole Wieno kullastamme saanut mitään tietoa. Miten onnistui muutto Mehtälästä? Samoin lahti. Nahoista laitetaan ne sonnien nahat osuuskauppaan, että laittavat sieltä Haapajärvelle. Isommista tehdään pulttia ja pienemmästä mänttinahkaa. Jos se kumminkin tuntuu niin vahvalta, että siitä tulee yleisesti kengäksiä, niin viedään se lehmänvuodan ohella oman osuuskaupan tehtaaseen. Se minun mittanauha olisi öljyttävä, sillä se jäi märäksi.Jos Mehtälässä ovat miehet ryhtyneet luomaan ojia siellä rämeellä, niin pitäisi siellä käydä jonkun linjaamassa eli mittaamassa tai lähettää Jannelle sana, että se pitää huolen, että sarat tulevat saman levyisiä. Kymmenen menee entisten jatkona, vaan sitten 12 mitattava ja kun päät ovat vinot, on se tarkka tehtävä, että mittaavat vinkkelissä poikki saran. Ei vielä pysty Weikko siihen, vaikka jo häntä opetin Hakalassa. Jannen kanssa se voisi ehkä sen työn suorittaa, jos menisi lauantaina vitjan kanssa siellä käymään. Olen kirjoittanut 5 kirjettä. Tämä on kuudes. Kirjoitin myös Liittoon siitä Knuutilan murhasta ja löin maaherraa. Täytyy rientää postiin. Syd. terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”
Rakkaimpani! ”Myöhästyin taas illalla postista. Merkkitulet näkyivät, kun saavuin asemalle. Pistän kaiken varalta valtakirjan Iisakille valitusta varten. En ehdi nyt kirjoittaa valistusta, vaan tulee se maanantai-iltana, jos junat silloin kulkevat. Olen ennen maininnut valitusaiheet. Ellen saa sinne valitusta, niin lähetä Iisakki sanomaan, ettei ole lähetetty siementä ja että maat on niin paljon käännetty nurin, että jos ohra ja uudismaat saamme kaikki kuntoon, niin menee 20 ht. Anna Anna Ängeslevän kanssa lähettää sanakirja Wienolle.
Senaattorit näyttävät väsyneiltä ja hermostuneilta. Minulla tuntuu nyt olevan hyvää aikaa täällä. Ei ole 1 1/2 vuoteen ollut tällaista. Rupean kirjoittelemaan tässä jotain. Kävin senaatissa ja siellä toimituskunnassani rukoili virkamiehet takaisin tuloa. — Pianoa olen aikonut yrittää täältä. Kenties tullee tarjouksia, kun pistän pienen ilmoituksen. Älä ponnistele nyt mitään muuten olemme onnettomia. Et saa mennä samalle sarallekaan, missä perunaa otetaan. Wälipohja täytyy panna laareihin, kun tulevat märkinä. Luulisin olevan hyvän, vaikka tuvan allekin panisi välipohjat, mutta niskat pitäisi panna pölkkyjen nenään, kun on sementtiseinät ja niiden laittoon Iisakki taitaa olla kankea. Täten saisi ne mukavasti tyhjänä ollessa laarin nurkkaan pystypölkyt ja sitten niskat. Enempää en nyt ehdi isännöidä. Heinänsiemenet täytyy vetä pois Mehtälästä järkiään. Laita noutamaan ja käske tuoda rukiita kuorman täyttönä. Rukiit myydään osuuskauppaan kuten viimeksi. Tuliko punnitus tietoosi. Terveitä säkkejä on vietävä siemeniä varten sinne. Syd. terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”