Kirje 1918-11-9, Kotona

Kotona välikamarissa 9/11 Rakkaimpani! ”Kiitos nuhdekirjeestä, kyllä oli paikallaan. Kaikki on mennyt hyvin ne, joista huolehdit. Toivo tuli kasakaksi perjantaina. Toivolan Matin käsi on kipeä, näyttää että siinä on verenmyrkytys. Itse hän sen halkasi ja sieltä tuli kovasti märkää. Kahteen päivään ei ole voinut auratakaan. Lehto on aurannut hänen sijastaan. Ei nikkari joutanut vielä pois, kyllä menee kappale ensi viikkoa vielä. Eihän niitä Kankaan portaita ole. Toinen puoli on Mehtälässä ja toinen tässä verannassa. Siis tehtiin uudet rappuset ja ne ovatkin valmiit, vaan ei vielä lattiaa ole tehty.Tuntuu, että on liian paljon väkeä, kun on niin huono johto, Nyt onkin 11 miestä ja nikkari vielä. Iisakki vielä käyttää myllyä. Pumppu korjattiin. Vika oli siinä, että tiivistys oli paperia. Nyt pantiin nahasta ja nyt pysyy lujemmasti kiinni ja nyt se on niin kuin alussakin, ei tarvitse panna päälyvettä. Iisakki oli puhutellut E:n hän oli luvannut tuoda sen ruuviavaimen heti pois. Oli sanonut panneensa talteen siitä ladon kynnykseltä, eikä hän ollut voinut luoda sitä sijaa veden tähden, vaan mennyt kuokkimaan.
Wienosta en heti kirjoittanut, kun uskoin hänen kirjoittaneen isällekin. Hänen kirjeensä on joka kerta ollut iloisempi. Seuraa hän kaipaa ja sanoi olevansa iloinen, jos opettajan omaiset kävisivät häntä katsomassa. Laitoimme hänelle paketin Knuutin isännän mukana. Ei hän ole sitä vielä saanut. Wieno kysyy onko se voi tohtorille. Sanon, ettei niin ollut tarkoitus. Kyllä me täällä menemme hiljaksensa, kun taas opimme.”
Sunnuntaiaamu
Heräsin juuri siihen kun tulit kotiin niin kalpeana ja sanoit olevan hirveän kiireen, vaan minä aina pelotin takaisin, juoksin kaulaasi ja suutelin, minusta tuntui, että oli väärin erota. Sen sanoit, että sinut on valittu koulukomiteaan ja kysyit rupeanko, johon vastasin tee tahtosi, itse tiedät paremmin ja rupesit selittämään kuinka paljon tulet olemaan poissa kotoa ja samassa syttyi sähkö ja heräsin. Se uni oli elävä ja tuntui olevan totta.
Kyllä täällä on vettä. Lauantai päivänkin tuherti vettä. Lanterin pappa kävi kysymässä, mitä kuuluu valtiolisissa asioissa?. Olen paistanut munkkeja sinulle, kun Juhola tulee sinne käymään. Syö teen kanssa ja lihapullia panen myös mukaan. En arvaa, mitä tärkeämmin tarvitsisit Lämpöinen tervehdys omaltasi!”