Kirje 1918-5-15, Nivala

Rakkaimpani! ”Odotin taas kirjettäsi vaan onhan sinulla niin paljon puuhaa siellä. Rupean tietysti heti puhumaan talousasioista. Siellä Mehtälässä ei nyt kylvön aikana käytetä meijerissä ja se meidän separaattori on kovin huono. Eiköhän tilata sinne uusi separaattori. Sillä se kannattaisi, kun tämä kuorii ainoastaan pienen osan ja kun pitää joka päivä kuoria, niin siitä on isompi vahinko kuin se separaattori maksaa. Mitä ajattelet. Kirjoita nyt heti vastaus.Weli Heikki on kirjoittanut soittajien puolesta valituskirjeen, kun eivät pääse kylvötöihin, pitää vain soittaa Raivolan kansakoululla ryssille. Hän pyysi, etkö sinä voi vaikuttaa asiaan, että heti pääsisivät kylvötöihin? Tänään on teillä suuri juhla, vaan mikään ei tunnu miltään, kun aina vain yhtä riitainen kansa nousee. Mitä kaikkea tästä tulee. Yksi vain on lohdutus. Jumala johtaa kaiken. Hänen tahtonsa mukaan toimimme ja kuuntelemme omantuntomme ääntä, eikä mitkään itsekkäät pyyteet saa meitä syrjään syöstä oikeudesta.
Joko nuorsuometarlaisetkin yhtyvät suometarlaisiin kaupunkiherroihin. Mitä kaikesta tulee, aina vain nousee tuo kysymys. Jumala suojatkoon sinua ja antakoon sinulle voimia tehdä jotakin kansamme onneksi. Lämpöisin tervehdys omiltasi”.
Aina täällä on yhtä kylmä ja kuiva. Kuitenkin nälkäväestö virtaa. Eilenkin söi meillä nälkäisiä 12 ja erittäin ne jotka anovat mukaansa. Ja tämä kaikki näyttää kasvavan. Pelasta Jumala meidät nälkäkuolemasta”