Kirje 1918-5-19, Helsinki

Rakkaimpani!”On helluntai. Istun salissani ja kuvasi on edessäni muistuttamassa niitä juhlapäiviä, joita olemme saaneet yhdessä viettää. Samppa oli luonani ja käytin häntä merkkipaikkoja näkemässä. Hän pääsee lomalle ja kenties kokonaankin pois. Luulen tehneeni Samppaan nostavan vaikutuksen, kun olen häntä etsinyt ja huoltanut ja ehkä avullani vapautuukin. Warmasti hän tuntee palaavansa kotiin. Söderlund lienee lähtenyt jo kaupungista. En tiedä minne. Kun hän oli jalkajoukoissa ja lisäksi varusmestarina, niin en häntä auttanut. Welimiesten pojat ovat Wiipurissa. Kallunki on lähtenyt tänään. Jälkeensä jätti hän kyllä olijoita, niin että on syytä varoa, jos paluumatkalla taloon yöpyy. lieneekö väärin sanoa, että hänen uhrautumisensa on sopiva keino olla pois kotoa. Minut valtasi ikävä hänenkin elämän polkuja ajatellessa. Mutta sankari hän nähtävästi on mielestään.
Jos matkustus olisi kuten ennen, niin olisin pistäytynyt kotona, vaikken olisi saanut olla kuin yön seudun. Nyt on kuitenkin niin vaikea ahtaus vaunuissa, ettei jaksa matkustaa kuten ennen. Makuupaikkoja ei ole ollenkaan. En uskalla sinuakaan pyytää tänne nyt käymään, etkä tietysti pääsisikään kylvöaikana. Minun pääsyä vaikeuttaa myös eduskunta. Mitä tuumit, jos eroan molemmista ja tulen siihen toimeen, josta mainitsin. Eikö se lapsien vuoksi olisi hyvä. Ja voisimme ainakin puhua ellei nähdä joka päivä, eikä tarvitsisi sunnuntai- illan ikävissään kirjoitella, vaan kävisimme vieraisilla ottia tuota. Niin se olisi askel pois politiikasta kotia kohti. Sinä sanot, miksei heti kotiin. Ja minä myös vastaan heti; asevelvollisuuteni ei ole vielä loppunut – Utukuvia -.
Svinhuvfud sanoi, että minun täytyy pysyä paikoillani. Olen kumminkin vakuutettu, että jos lähtisi, niin järjestäisi mainitsemaani suuntaan asiat. Minua toisinaan tämä politikoiminen tympii, vaikka onhan se kasvattavaakin ja on kasvattanut minunkin siksi, kun olen tullut. Mutta samalla on vienyt liian kauas pois kodista, teistä kaikista ja rakkaalta omaltani.
Jaakko Mattila ja Toivon kai pian saat antaa mennä urakkatöihin. Laita Samppa Mehtälään Jaakolle toveriksi. Silloin voi Jaakko panna aitoja ja olla hevostöissä apuna Sampalle. Kumminkin on kohtuus, että hän sodan päälle saa olla O luona. Sinä myönnät sen kohtuudeksi omien kokemuksiesi perusteella. Minä ainakin tunnen sen hyvin voimakkaasti tulevaisuuteen tähtäävien kirjeitten perusteella. Lähden nukkumaan ja ikävällä näen sänkysi tyhjänä, vaikka onkin helluntai.
Hirvensalo kävi luonani ja jyrkästi kielsi Nivalan esikunnan panneen Samppa punaiseksi. Ehkä S oli väärä tieto. Muuten on täällä sekava ilmapiiri ja riita Mannerheimiläisten ja jääkärien välillä. Meidän täytyy puuttua asiaan. Kyllä me olemme merkillinen kansa. Meissä näkyy piilevän verissä riita ja vallan himo. Senaattiin tulee kai pian uusia miehiä. Svinhuvfudille päätti eduskunta jättää korkeimman vallan toistaiseksi. Hän on siis hallitsijan sijaisena. Paljosta pitää siis miehen vastata kansansa edessä. Rehti hän on vaan alkaa muuten pehmetä pitkäaikaisen ponnistelun johdosta.
Pehkonen on luonani ja käskee sanoa terveisiä. Sampan lähtöä en varmaan tiedä, joten panen tämän postiin. En tiedä muistinko sanoa sinulle, että Apua, Huilua ja Riemua on käytettävä apteekissa. Muistuta tätä Iisakille. Kenties Ajoakin, vaan sitten vasta kun se ulkona laihtuu. Hevosille appeiden teko lopetetaan heti, kun saadaan kylvötyöt tehtyä. Heinien myynnistä olen ennen antanut kehotuksen. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”