Kirje 1918-5-22, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos niistä monista tehtävistä, jotka sinulle aiheutuvat minun poissa olon takia. On lohduttavaa tietää, että voit ja ymmärrät huolehtia töiden kulusta. Anna Mari riepulle ohria, ettei jää peltonsa kylvämättä. Hänelle on annettava jyvät niin, että Iisakki punnitsee jyvät ja käy kylvämässä. Syömisestä täytyy kunnan huolehtia ja saisi kunta maksaa siemenetkin, sillä milläpä se Mari maksaa. Sano Marille, että hankkii Wilkunalta lapun tätä varten, kuitenkaan ei jätetä Marin peltoa siemenettä. Ota Marilta se vanhin poika ruokaansa vasten meille, jos hän mielellään koko kesäksikin antaa. Sekulia ei semmoisessa kunnossa saa kenellekään tarjota. Omaan peltoon voi kyllä semmoisenaan kylvää vaan parempi olisi jos osan puisi ja puhdistaisi sitäkin varten. Niistä tulee arvokkaampia leipiä kumminkin kuin kauroista, joten puhdistetaan ne ja viedään mikäli ei itse tarvita osuuskauppaan. Kaiken viljan hinta on 2 mk kilolta, että sen lienet perinyt kauroista. Hankmoa ei nyt osteta, ellei kokonaan entinen säry ( näytte jo ostaneen, siis asia on selvä). Olen tämän ennenkin sanonut.Täällä on taas uusia senaattipuuhia. Minua näkyvät yhä ajattelevan, mutta kyllä minusta nyt tuntuu, että on aika lähteä. Tämä jälkinäytös kapinasta on mielelleni niin raskas, etten voi sitä sulattaa. Sotilashallinto tutkii ja tuomitsee, vaikka mielestäni pitäisi pian saada erikoiset vallankumousoikeudet. Tapahtuu paljon semmoista, jota en soisi. Pelkään ottaa vastaan sitä toistakin, josta puhuin.
Älä pidä Weeliä hevosineen, muuta kuin mitä välttämätöntä on. Ei sovi, että omat hevoset lepäävät ja kasakoita pidetään. Miehelle on kyllä töitä. Sampan lähdöstä ja pois pääsystä en kuullut mitään. Lienee tullut niin äkkiä lähtö, ettei kerennyt käydä. Täälläkin on satanut. Tuntuu niin kovin hauskalta ja lohduttavalta. Millaiset ovat rukiin oraat siellä. Kun lantun siemeniä on sinulla liikaa, niin kysy Juholalta niiden hintaa, että saat niitä loppuja myydä. Tietysti on se kauran sänki jätetty juurikasville. Haluaisin sen nähdä ennen kylvöä ja ehkäpä pääsenkin käväsemään kotona, jos uusi hallitus syntyy!”
R.K.
Samalla panen tämän lapun, niin pyydän ilmoittaa, että älä hämmästy, jos sanomalehdissä tulisi uutinen meidän erostamme senaatista ainakin muutamien. Täällä on niin monenlaisia harrastuksia eduskunnassakin, varsinkin sosialisteilla, että mahdollisesti pyydämme me muutamat eroa. Rehellinen kaaje on oloa parempi. Tervehtäin Kyöstisi”