Kirje 1918-5-9, Helsinki

Rakkaimpani! ”Lienet saanut minulta kirjeen ja ehkä kaksikin telefoonitervehdystä, sillä Jaakko Niskanen oli täällä asunnossani, kun tulin ja Arvi Jaakolan pyysin myös soittamaan. Jos Koutosen Fredrik kysyy lähetyksensä kohtaloa, niin voit sanoa sen tulleen omistajallensa.Täällä on 15 pv suuri sotilasparaati, jolloin meille esitetään sotajoukot ja marssitetaan meidän ohi. On hyvin luultavaa, että silloin tapaan meidänkin pojat ja ehkä soittajatkin tulevat tänne. Mitään erikoisempaa ei tänne kuulu. Pelkään kumminkin näitä loppusuorituksia, joihin nähden olen nähtävästi eri kannalla kuin useat muut senaattorit. Asia voi kehkeytyä niinkin pitkälle, että jätän tämän toimen, vaikket saa sitä muille sanoa. On seikkoja, jossa en voi seurata syntynyttä virran juoksua ja silloin on ehkä parhain pyrkiä syrjään, ellen ota sitä askelta, josta sinulle mainitsin. Se ajatus ei ole minulle vieras maakuntamme tähden. Sillä olisi monta puolta, vaikka luonnollisesti silloin pitää erota eduskunnasta.
Mitä siellä Nivalassa on tuumittu puheestani? Luultavasti olisi odotettu tarmokkaampaa kantaa. Oliko Erkki vailla siementä? Ilman lupakorttia et saa kenellekään antaa, vaan luvan perästä saat kauraa, sekulia ja ohraa antaa yhteensä ainakin 450 kg. Sekulin saisi puhdistaa. Maanantaina täytyy Uljas lähettää Riskin kanssa. Louhi pitää myös ottaa työhön, ellei ole sadeilmoja. Torppari Feli tulee kasakaksi. Antaa hänen kuokkia ja niiden kelvottomampien olla hevosmiehenä. Woisit ottaa sinne Eelin pojankin, kun Uljaan lähetitte Mehtälään. Riemua ja Walpasta voisi koettaa pitää parina, jos on taitava hevosmies. Louhia ei saa pitää pyörivän karhin edessä, ettei varsa loukkaannu. Pidä nyt niitä tyttöjä mahdollisimman paljon ulkotyössä päivällä, sillä se Korpihaka ja Hakala antaa paljon työtä. Olisi hyvä, jos Junnu kävisi katsomassa niitä kylvömaita ennen kylvöä. Käy sinä usein ja anna tyttöjen puuhata kotona. Woithan Iidalle jättää kaikenlaisia luottamustehtäviä. Mehtälässä täytyy myös käydä, sillä silmäsi näkee monen asian paremmin kuin Iisakki.
Näytin Junnulle ja Iisakille kaikki palstat ja määräsin työjärjestyksen. Työtä on siellä niin paljon, että välttämättä pitäisi joutua sen Hankmon sinne, ellet ole saanut ostaa toista. Silloin pitää viedä neljänneksi hevoseksi vielä Ukko. Sen Hankmon saanti sinne on niin tärkeä, että osta uusi, jos on saatavana siellä paikkakunnalla. Kääntäjä on sen rinnalla huono karhi, vaikka sekin on käytettävä. Ellet saa toista Hankmoa, niin olisi melkein parempi, jos Hankmon veisi Mehtälään ja Kääntäjän toisi kotiin, jota saisi sitten Walpas ja Riemu pyöritellä. Anna tämä Hankmon tiedustelu Iisakin ja Junnun asiaksi. En tiedä tarvitseeko Eemeli Hankmoaan, jolloin ehkä voisi hän myydä ja ostaa sijalle. Lainaan ei oteta, sillä Korpihaalla on kivejä. Silti olisi Kääntäjä paras tuoda sinne, ellet toista saa. Täytyy taas lähteä senaattiin. Neuvotteluja on pitkin päivää. Kun sain nähdä olot siellä niin koetan ottaa osaa töiden järjestelyyn, minkä ehdin. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”