Kirje 1918-8-10, Helsinki

Rakkaimpani”On lauantai-ilta. Wiikko on vain siitä, kun kotoa läksin, vaan tuntuisi olevan niin monenlaista mielessä sen talouden suhteen. En niistä nyt puhu, kun toivon pääseväni kotiin. Maanantaina tulee eroni esille, joten nyt en voi varmuudella tuloani sanoa, vaan warulla saa Weikko olla, sillä mahdollisesti tulen keskiviikkona kotiin. Olin tästä jo hyvin varma, vaan nyt näyttävät rakentavan esteitä.
Tänään ostin sinne ison kahden hevosen vedettävän itseluovuttavan leikkuukoneen. Se tulee Waasasta. Kun tulee ilmoitus niin lähetä varma mies noutamaan. Rahtia varten on varattava rahaa. Ehkä on paras mennä pitkillä lavoilla, jolloin keskipuomista voi sen köyttää kärryn perään. Paras olisi noutaa kahdella hevosella ja valjastaa eteen, mutta kun ei ole aisoja, niin ei voi sitä ajatellakaan. Kun lähemmin ajattelen asiaa, niin on paras se köyttää perään, kun ottaa vain keikauslavan aisat, jolloin tulee lyhempi ja notkeampi kuorma. Tämä on uutta lajia, jota ei ikinä ole Nivalassa nähty. Toivon, että se kauran leikossa näyttää kuntonsa ja maksaa parissa vuodessa itsensä. Kyllä minulle on suuri pettymys, jollen itse pääse sitä hoitamaan. Siinä vakaumuksessa sen ostin. Kellon ostin myöskin ja yritin sitä puhuttua silkkipukuakin vaan en saanut. Siis olen tuhlaripäällä lähteissä.
Sunnuntaiaamuna sain sänkyyn kirjeesi. On ilahduttavaa, että saitte sen rukiinkin pois sieltä suolta. Teillä menee nyt hyvin kauran leikkuuseen asti, vaan ehkäpä minä koneineni joudun auttamaan teitä. Tottapa lähetit luut Hamariin Sampan mukana. Jokainen kilo nyt tarvittaisiin peltoon, joka nyt voimaa antaa. Kotona on onneksi vanhaa varastoa tunkiolla sinne maantien takustan kauramaalle, joka tulee ensi vuonna rukiiseen. Navetan kellarit ovat myös täyteläiset ja niiden aarteille varatiet.
Ymmärrän hyvin Weikon harrastukset. Synnynnäiset lahjatkin vienevät samaan tulokseen lopullisesti. Olen ajatellut kumminkin, että tulevaisuutta varten olisi parempi, jos hän jonku luokan kävisi esim. 4 lyseota, sillä toisilla ilmenee lahjat myöhemmin ja silloin voisi hän rakentaa ammattisivistystään paremmin sille pohjalle. Jos Merenheimo tulee kotiimme, niin luultavasti edistyy Weikko myös hänen kädessä enempi kuin Laakson koulussa. Onhan se ilo, kun näkee lapsissaan vilpitöntä työn rakkautta, samoin kun on ilo nähdä lukuintoa, joka ilmenee Wienossa. Luontaiset lahjat vievät siihen, että Weikosta tullee kodin keskus ja äidin apu. Kalervosta tulee tutkija, kun alulle pääsee.
Ensi viikolla on siellä rukiinanteko ja ehkä myös rukiin. Sitten tulee väliaikaa nähtävästi, sillä ohra ja kaura ei joudu. Omalle väelle on tosin palanen ohraa Tammalassa, vaan muut kotikylvöt tarvitsevat aikaa. Rukiin pyörtänöt ja ohran pyörtänöt pitää niittää itselle. Maantien takana olevat kauran pyörtänöt annoin Heikki Sarjalle. Kusti Konttila pyysi Korpihaan kauran pyörtänöitä, vaan en vastannut mitään. Siellä olisi laajat pyörtänöt joka toisessa ajossa. Selvin olisi ne niittää itselle, jos tässä välissä on aikaa. Jotta rukiin saisit aikonasi pystyyn, jos on tuleentunutta, niin voit pitää kasakoina Matin, Kustin ym., jotka parhaiten vastaavat tarkoitustaan 1 mk sarka sylältä ja ajasta 50 p. Lienetkö saanut heinät tällä viikolla kaikki latoon ja rukiin pystyyn siellä. Rukiin kylvöön on mentävä Iisakin Uljaan ja Jaakon kanssa. Samppa saa kyntää kotona. Kotona saa tehdä kylvön myöhemmin, kun on ylen väkevä maa. Heinänsiemenen leikosta en muistanut varottaa, vaan sinä osaat sen viime vuotisen erehdyksen jälkeen hoitaa. Lehmiä pidätte nyt kuivien ilmojen vallitessa Joella. Mehtälään on kai Matti lähetettävä.. Takanevalla on vaikeampi vahata, uudella navetalla sen sijaa helpompi. Sinnekin olisi vietävä joku lehmä. Myydä saat myös, jos hyvää hintaa maksetaan. Teuraaksi ei joka kuukausi anneta. Puhun Tähen myynnistä myöhemmin. Sitä emme myy, sillä aurausta tulee paljon. Käyn näistä antamassa määräyksen, ellen tule pian kotiin. kello on jo kohta viisi ja kirjettäsi ei kuulu. Tämä on jo uskomatonta. En tiedä ajattelenko hyvää ja pahaa oloista siellä. Kai on se hyvän merkki. Kaino on parantunut ja sinä käyt niityllä. Niin täytyy lopettaa kirjeeni ilman tietoa teistä. Sydämelliset terveiset teille kaikille Kyöstiltäsi”
J.K. Hevoshaan ja vainion välinen aita olisi tukittava, ellei hevoset pimeän öiden tullen olisi maantien varrella ja ruokaakin on enempi haassa”