Kirje 1918-8-15, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Tule rakas Kyösti kotiin, ethän voine siellä olla ja minäkin väsyn tänne. Olethan kaikkesi jo pannut ja kun toisin menee, niin on paras poistua. Itsekkäitä emme saa olla, vaan minä uskon, että nyt on aika tullut poistua ja tottele nyt sitä ääntä.Olen tosi harmissani väelle. Runsaasti kaksi kuhilasta he saivat rupiamassa henkilöä kohti ja siinä suussa ei sitäkään. Minä suutuin Iisakillekin. Niin oli suunniteltu, ettei se ruis tule lauantaina ja laitettiin kotiin terveisiäkin niin päin. Vaan lauantaina aamupäivällä menin Mehtälään ja kysyin Iisakilta eikö tule se palsta leikatuksi ja niitetyksi. Iisakki vastasi, että niin se näyttää, ettei se tule. Kyllä minua suututti 9 sarkaa ja 19 henkeä ja niin harva ruis, ettei monta kuhilasta. Ja niin mentiin. He koettivat istua ja seisoa, vaan sittenkin tuli iltapuoliselle. Kaksi sarkaa jäi kuhiloimatta, kun lähdin. Kysyin illalla Iisakilta, saitteko kuhilaille, johon Iisakki tyynesti vastasi, tuli ne ja saatiin pyörtänötkin niitetyksi. Kuule Kyösti minä itkin harmista, kun katselee laajoja kylvöjämme ja tuommoista väkeä, niin varma saa olla, että lumi peittää tuommoisella liikunnalla. Sanoin väelle, ei se ainakaan saavutus ole, mitä nyt on aikaan saatu. Väki oli sanonut, että minä olen niin ankara ja vaadin aina menemään kuin kone, että isäntä on toisenlainen. Toivon hartaasti sinut kotiin ei siitä enää tule mitään. Söderlund tuli maanantaina tänne töihin, vaan leikko ei kiirehdi ja nyt on niin ankarasti satanut, ettei ole voinut olla muualla kuin kotona. Nyt torstaiaamuna tulee kynnetyksi kotona. Iisakki on Mehtälässä. Siellä ei ole muita kasakoita kuin setä Jaakko. Matti Honkala ja Söderlund aloittivat eilen sen riihiladon kattamisen, vaan minusta nyt näyttää, että ne korjaavat navettaa. Siat eivät ole vielä porsineet. Luujauhoja emme ole saaneet, sillä Hamarin mylly ei pyöri, kun on niin vähän vettä. Ne viimeisetkin luut vei Samppa sinne, joten 20 säkkiä jäi nyt niihin luihin. Toivon, että kun sinua tullaan noutamaan, niin samalla järjestetään tämä asia, että säkit saadaan kotiin. Sähköjohtoja sisälle, ei ole meille pantu. Kaikilla muilla on kiireempi.
Tule kotiin!! Aliisi käytettiin kätilön luona, kun hän aivan vain tilansa kielsi. Ja kätilöllekin sanoi, ettei koskaan ole ollut niin lähellä miestä, eikö ole kurja ihminen. Arvannosto täällä oli ja kaikki ruhot ja rammatkin syynättiin kelvolliseksi. Yksi Nivalasta oli kelvoton. Eemeli Laakkonen, kun Kaisan Mattikin kelpasi. Täällä on välikäräjät lauantaina. Tildan poika Heikki on varastellut yhtä ja toista. Laurilasta 80 mk rahaa, kelloja ja mitä kaikkea. En tiedä. Hän odottaa Flanterilla raudoissa lauantaita. Ostin toista sataa hevosen kenkää ja neljä pätkää sitä rautavarrasta. Menen tänään noutamaan kyökin oveen saranat, sillä siitä särkyi ja ovi putosi maahan. Juho veljeni on aivan jakohommissa. Nyt hän on kaskella, joten meillä ei ole hänestä suurtakaan tukea. Söderlund sanoo ajaneensa kahden hevosen leikkuukonetta. Sanoi sen itse tekevän lyhteet ja vielä siirtävän syrjään tieltään. Taaskin rupeaa satamaan ja on niin kovin lämmin. On ikävä kun näin pitkään sataa.
Davidson kirjoitti ja käski sanoa sinulle terveiset ja kiitokset. Aikoi panna kuvasi siihen ja sanoi minua ymmärtävänsä juuri kun kirjoitin. En koskaan olisi halunnut näin tehtävän, sillä tuhansia naisia on, joista paljon paremmin sopisi lehdissä mainita. En ole kuin niin vähäinen. Ainoastaan täytän sen mitä sinä käsket eikä mitään muuta. Sinua pitäisi kiittää, kun sieltä asti johdat taloutta. Sen mitä johtamanasi teen, voi tehdä kuka hyvänsä. Itken tämän tähden, sillä on niin vaikea, kun väärää kiitosta saa. Omasi”
Torstaiaamu. Kiitos kirjeestäsi. Tulen juuri puhumasta pojille kortinpeluusta, sillä eilen he olivat tallissa tekemässä sitä. En silloin voinut, kun osa livisti tiehensä. Nyt syödessä olivan ne kaikki kuulemassa. Kuinka paljon vedetään sitä karia. 2mk kuormasta pitää maksaa. Saako Esa Harju hakata lisää halkoja. Hän on ne kymmenen syltä jo hakannut. En jouda muuta, kun huutavat ja posti jättää. Jumala suojatkoon sinua omasi”