Kirje 1919-1-12, Nivala

Rakkaimpani! Kiitos kirjeestäsi. Menin itse kirkkoon kuulemaan puhuttaisiinko jotain raittiudesta, vaan mitään semmoista ei sanottu. Pastori saarnasi. Hän vertaili Jumalan koulua ja maailman koulua. Jumalan koulussa ihminen nöyrtyy ja maailman koulussa saapi arvoa ja kunniaa, ihmisten silmissä noustaan. Jumalan totuus on ihminen näkee, mitä silmien edessä on vaan Jumala näkee sydämeen. Tähän suuntaan oli saarna, joten kehotustasi ei vielä seurattu. Kävin Olkkoselta kysymässä saako Anni hakea tänne eli otetaanko hänet huomioon. Olkkonen aikoi maanantaina ottaa asian lautakunnassa käsille, sillä diakonissakodista ei ollut antaa sairaanhoitajaa ennen kuin keväällä. Anni kirjoitti minulle, kun oli nähnyt valtuuston päätöksen sanomalehdessä. Sanoi olevansa nyt Oulussa. Hän sanoi hakevansa Tervolaan, jos ei tänne oteta ja Olkkonen ei uskonut häntä otettavan. Ja uskon Olkkoseen vaikuttavan senkin, kun tämä diakonissa ei ole aikonut sopia A:n kanssa, vaikka ei ole koskaan nähnytkään. odotan kumminkin jännitettynä mitä kuuluu tästäkin asiasta. Jumala kaikki kääntää parhaiten. Kallinen on muutettu Turkuun. Anni sanoi saaneensa kortin silloin, kun hän lähti Suomenlinnasta.Wiroon lähtijäin nimejä en tiedä, vaan hulikaanit eivät kumminkaan mene. Lennin sanoivat menneen, vaan sitä emme täällä usko. Wennynkin kertoivat pian menevän kursseille. Se on hätäisen äidin ja isän julistus.
Niin siitä saven ajosta. Sitä ajetaan Marjaanan vainiosta ja on kysymys ajetaanko ollenkaan sinne parivarville, johon pojat ajavat lantaa? Kuule hyvä Kyösti, kun täällä ovat juoru-ukot -ja akat ottaneet tuon vanhan ukkorovastin kynsiinsä, että hän etsiskelisi tuota Rauha Piippoa niin kuin omakseen. Hänellä kuului aina olevan asiaa diakonissan kamariin. Eikös tämä ole hävytöntä tuota kunnon ukkoa kohtaan. Niin kait sinäkin ajattelet, että hän on kunnon ukko, vaikka ei täytäkään sinun vaatimuksia.
Nyt saimme vaatteet tehtaalta ja niiden lunastuksessa Korva maksooi 100 mk, jotka sanoi jääneen heinistä maksamatta. Tuo myllyn omistaja ei ole vielä tullut Oulusta, joten en tiedä mitä hän sanoo halkojen maksusta. Katri itkee viereensä. Pistäydyn tuon lämpimän kokkareen kylkeen. Luen ensin joulukirjaani. Jumala sinua suojatkoon. Lämpöinen mokko.
Maanantaiaamun tervehdys. Sähkö syttyi myöhemmällä taas, joten on kiire postiin. Ilma on tyyni ja tasainen. Väki on terveenä ja askareissaan. Lämpöinen tervehdys”